Miejsce pełne pasji

Zabytkowe Gospodarstwo Gottwaldówka

na szlaku: 046

video

Witajcie w Gottwaldówce!

Od blisko dwudziestu lat, właścicielka Pani Renata Czaplińska systematycznie, z wielkim wysiłkiem i uporem, przy wsparciu przyjaciół i różnych fundacji, odbudowuje i zagospodarowuje Gottwaldówkę, czyli XIX-wieczne gospodarstwo założone na planie czworoboku z charakterystyczną łukową bramą, nazwane tak od nazwiska byłych właścicieli.

Przez cały czas gromadzi księgozbiór regionalny w języku niemieckim i polskim oraz zabytki kultury materialnej związane z ziemią kłodzką.

Gottwaldówka jest obiektem otwartym i żywym, pełnym ludzi i różnych wydarzeń.

Turystów wędrujących szlakami przez Kąty Bystrzyckie przyciągają wystawy organizowane przez Renatę Czaplińską i jej córkę Karinę Fuglińską – prowadzącą położone w pobliżu gospodarstwo agroturystyczne Skowronki – oraz Krystynę Toczyńską-Rudysz, wieloletnią dyrektor Muzeum Ziemi Kłodzkiej.

Zapraszamy!

Gospodarstwo pań Renaty Czaplińskiej i Kariny Fuglińskiej jest obiektem wyjątkowym nie tylko pod względem etnograficznym, ale również kulinarnym.

Magnesem przyciągającym turystów są warsztaty pieczenia chleba na zakwasie w starym piecu chlebowym, a także możliwość spróbowania dawnych dolnośląskich specjałów, wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych, takich jak śląskie niebo czy śląski placek z kruszonką.

Goście gospodarstwa agroturystycznego „Skowronki” – należącego do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska – mogą skosztować, oprócz wymienionych, także inne dolnośląskie przysmaki, np. begle, pierniki, legnickie bomby, pieczeń lądecką lub leguminę z maślanki.

 

Kąty Bystrzyckie 23, 57-540 Lądek Zdrój
tel. 74 814 78 02, 503 063 860
info@gottwaldowka.pl

Gottwaldówka

Wystarczy tylko zadzwonić i umówić się na spotkanie.

smakidolnegoslaska
92
 Zdjęcia
324
 ludzie
400
 Następujący
Jest świąteczna dostawa!
Najlepszy pomysł na prezent!

#delivery #dostawa #szlaksmakids #dolnyslask #produktyregionalne #giftideas #christmas #food #foodloverWłaśnie przyjechały!
Jedyne w swoim rodzaju kabanosy z Zawidowic od Urbanowskich. Bez fosforanów, barwników, przeciwutleniaczy, cukru i innych wynalazków!
Trafią do naszych kuferków regionalnych.
#szlaksmakids #kabanosy #urbanowscy #tataisyn #dadandson #meatlovers #dolnyslask #kabanos #bezcukruWarsztatowo!

#warsztatykulinarne #szlaksmakids #smaki #workshops #workshop #culinaryheritage #cakes #ciasta #ladies #chef #sweetsWłaśnie przyjechały. Pyszne serki Łomnickie. Wszystkie trafią do naszych kuferków z produktami regionalnymi. Tak naprawdę jeden już zjedliśmy :) #szlaksmakids #dolnyslask #seryłomnickie #serwędzony #cheese #karkonosze #łomnica #localfood #food #tasty #heritage #dziedzictwokulinarne

@culinaryeurope @smakidolnegoslaskaOni wiedzą co dobre!
A wy?
#szlaksmakids #dolnyśląsk #dolnyslask #wrestling #prezenty #giftideas #christmas #produktyregionalne #food #foodlovers #goodfoodA tak nasz karp wyglądał już na talerzu z dodatkami czyli chrupiącymi warzywami, sosem z rokitnika oraz sufletem z sera i orzechów. Wyszło pysznie!

#warsztatykulinarne #szlaksmakids #karpmilicki #karp #suflet #sos #rokitnik #chef #culinaryroute #foodphotography #foodie #finedinning #delicious #smaki #workshops #culinary #seabuckthorn #carp #fish #poland #polska #jedzenie #foodlover #foodKarp milicki w przygotowaniu.
Później trafił do pieca.
#karpmilicki #karp #szlaksmakids #dolnyśląsk #dolnyslask #stawymilickie #dolinabaryczy #warsztatykulinarne #dopieca #foodporn #foodlover #foodphoto #foodphotographyPolędwica z sarny na naszych warsztatach. Świetna na  przystawkę. 
#warsztatykulinarne #szlaksmakids #dolnyslask #wroclaw #sarna #poledwica #chef #foodphotography #foodie #foodlover #dziczyzna #przystawkaJak pierniki to oczywiście od @piernikarniawroclawska :)
Możecie też tam nabyć nasze kuferki regionalne.

#szlaksmakids #piernikarniawroclawska #pierniki #gingerbread #wroclaw #regionalfood #localproduce #poland #polska #dolnyśląsk #swieta #prezenty #pomysłnaprezent #idea #giftideas #christmas