Miejsce pełne pasji

Zabytkowe Gospodarstwo Gottwaldówka

na szlaku: 046

video

Witajcie w Gottwaldówce!

Od blisko dwudziestu lat, właścicielka Pani Renata Czaplińska systematycznie, z wielkim wysiłkiem i uporem, przy wsparciu przyjaciół i różnych fundacji, odbudowuje i zagospodarowuje Gottwaldówkę, czyli XIX-wieczne gospodarstwo założone na planie czworoboku z charakterystyczną łukową bramą, nazwane tak od nazwiska byłych właścicieli.

Przez cały czas gromadzi księgozbiór regionalny w języku niemieckim i polskim oraz zabytki kultury materialnej związane z ziemią kłodzką.

Gottwaldówka jest obiektem otwartym i żywym, pełnym ludzi i różnych wydarzeń.

Turystów wędrujących szlakami przez Kąty Bystrzyckie przyciągają wystawy organizowane przez Renatę Czaplińską i jej córkę Karinę Fuglińską – prowadzącą położone w pobliżu gospodarstwo agroturystyczne Skowronki – oraz Krystynę Toczyńską-Rudysz, wieloletnią dyrektor Muzeum Ziemi Kłodzkiej.

Zapraszamy!

Gospodarstwo pań Renaty Czaplińskiej i Kariny Fuglińskiej jest obiektem wyjątkowym nie tylko pod względem etnograficznym, ale również kulinarnym.

Magnesem przyciągającym turystów są warsztaty pieczenia chleba na zakwasie w starym piecu chlebowym, a także możliwość spróbowania dawnych dolnośląskich specjałów, wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych, takich jak śląskie niebo czy śląski placek z kruszonką.

Goście gospodarstwa agroturystycznego „Skowronki” – należącego do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska – mogą skosztować, oprócz wymienionych, także inne dolnośląskie przysmaki, np. begle, pierniki, legnickie bomby, pieczeń lądecką lub leguminę z maślanki.

 

Kąty Bystrzyckie 23, 57-540 Lądek Zdrój
tel. 74 814 78 02, 503 063 860
info@gottwaldowka.pl

Gottwaldówka

Wystarczy tylko zadzwonić i umówić się na spotkanie.

smakidolnegoslaska
83
 Zdjęcia
303
 ludzie
403
 Następujący
Bezy z kremem, owocami i sosem z czarnej porzeczki na warsztatach kulinarnych
Ciasta Bożonarodzeniowe prowadzone przez Gosię Łuczak oraz Zbyszka Koźlika.

#szlaksmakids #beza #owoce #sos #dolnyśląsk #wroclaw #foodphotography #desserts #sweet #warsztatykulinarneWarsztaty kulinarne Smaki Dolnego Śląska!
Przyjdziesz?
smakidolnegoslaska.pl
#warsztatykulinarne #culinary #food #chef #wroclove #szlaksmakidsZapraszamy na warsztaty - ciasta bożonarodzeniowe!
26.11.2018 poniedziałek
Godz. 17:00
Cena :220 zł
Czas trwania: 3h
https://bit.ly/2Bgx1SA
#szlaksmakids #smaki #warsztatykulinarne #dolnyśląsk #desery #foodporn #ciasta #torty #bozenarodzenie #swieta #christmas #artsystem #wroclawMała wizyta w Lutyni!

#maciejowysad #owoceleśne #szlaksmakids #fruits #naturefood #instafood #dolnyśląsk #lutyniaSłyszeliście o przepisie na karpia w szarym sosie autorstwa Szefa Kuchni @grzegorzduda2?
Na codzień zjecie to danie w @restauracja_ksiazeca
w Zamku Książ.

#szlaksmakids
#zamekksiąż #walbrzych #dolnyśląsk #dolnyslask #karpmilicki #karp #fish #kuchniadworska #restauracjaksiążęca #chef #foodporn #foodie #foodlover #instafood #foodphotographySezon dla grzybiarzy w pełni!
A jeśli nie macie czasu chodzić po lesie to zawsze możecie kupić gotowe przetwory oraz suszone grzybki z Runolandu ;) #szlaksmakids #grzyby #grzybobranie #borydolnoslaskie #dolinabaryczy #dolnyśląsk #dolnyslask #prawdziwki #podgrzybki #smaki #lowersilesia #poland #forest #las #foodphotography #instafood #instaphoto #runoleśneDzik po dworsku według Krzysztofa Gierlacha z Dworku Galosa mistrza kuchni myśliwskiej.

#szlaksmakids #foodphotography #foodporn #dolnyśląsk #dworekgalosa #dzik #dziczyzna #kuchniamyśliwska #mysliwy #czosnek #boar #culinaryroute #chef #delicious #meatlovers #instafood #smaki #lowersilesia #poland #polska #hungry #wowNajlepszej jakości wina dolnośląskie prosto z @winnicejaworek

#wine🍷 #winelover #wine #whitewine #redwine #dolnyśląsk #jaworek #winnica #vineyards #vine #restaurant #foodie #bottle #bottles #photography #instaphoto #poland #lowersilesia #szlaksmakids #winoW dniach 9-18 listopada zapraszamy na Dolny Śląsk na jesienną edycję akcji Cztery Pory Roku!
Szczegóły akcji na https://bit.ly/2SnDe5I

#foodporn #szlaksmakids #dziczyzna #runoleśne #smaki #poland #czteryporyroku #jesień #2018 #restauracje #producenci #sklepy #lokalnie #regionalfood #dolnyśląsk #chef #foodlover #restaurant #shops #localproduct