Cztery Pory Roku

Filet z kurczaka sous vide

Filet z kurczaka sous vide

Szef Kuchni Mateusz Tomaszewski zaprasza na filet z kurczaka sous vide, podany z humusem z zielonego groszku, fasolką szparagową i domowymi pierożkami.

Restauracja Bernard

Filet z sandacza oraz pleśniak z owocami

Filet z sandacza oraz pleśniak z owocami

Szef Kuchni Grzegorz Pomietło zaprasza na filet z sandacza na purée z zielonego groszku z kurkami w sosie maślanym oraz pleśniak z owocami z Borów Dolnośląskich.

Restauracja Art Hotel

Filet z indyka z grillowanym serem kozim

Filet z indyka z grillowanym serem kozim

Szef Kuchni zaprasza na filet z indyka z grillowanym serem kozim z emulsją pietruszkową, podawany  z makaronem produkowanym z jaj kur zielononóżek i młodą marchewką z masłem oraz snopkiem fasolki szparagowej owiniętym boczkiem.

Dwór Liczyrzepy

Makaron truflowy z fasolką szparagową i orzechami

Makaron truflowy z fasolką szparagową i orzechami

Zapraszamy na makaron truflowy z fasolką szparagową i orzechami przygotowany przez Szefa Kuchni Zbigniewa Koźlika.

Hotel HP Park Plaza

Marynowane kurki

Marynowane kurki

Kurki marynowane marki RUNOLAND przygotowywane są wyłącznie z wyselekcjonowanych grzybów – najwyższej jakości w towarzystwie tradycyjnego bukietu polskich przypraw.

Runoland

Dżem z jagody leśnej

Dżem z jagody leśnej

Jagoda leśna od wieków jest znana, ceniona i stosowana w medycynie ludowej. Znajdujące się w nich kwasy owocowe, minerały, garbniki i antocyjany wpływają leczniczo na układ pokarmowy, krwionośny. Działają bakteriobójczo w organizmie.

Runoland

Mus z owoców leśnych

Mus z owoców leśnych

To idealne połączenie trzech owoców – jeżyna, borówka i jagoda. Udało nam się uzyskać smak, który doskonale komponuje się z deserami, ciastami, naleśnikami. Musu można również użyć do herbaty i napojów.

Runoland

Ekologiczna konfitura z jagody leśnej

Ekologiczna konfitura z jagody leśnej

Ekologiczną jagodę firma RUNOLAND pozyskuje jedynie z lasów, w których przez co najmniej 3 lata nie były stosowane żadne opryski ani środki chemiczne. Wszystkie dodatki i przyprawy znajdujące się w słoiczku są ekologiczne.

Runoland

Polędwiczka wieprzowa z ziołowymi kopytkami

Polędwiczka wieprzowa z ziołowymi kopytkami

Szef Kuchni Hotelu Bukowy Park w Polanicy Zdroju Krzysztof Mielcarek na Letnie Smaki Dolnego Śląska proponuje polędwiczkę wieprzową podawaną z ziołowymi kopytkami z sosem kurkowym i salsefią.

Hotel Bukowy Park Medical Spa

Beza z lodami, malinami i owocami z okolicznych lasów

Beza z lodami, malinami i owocami z okolicznych lasów

Szef Kuchni Hotelu Bukowy Park w Polanicy Zdroju Krzysztof Mielcarek jak letni dolnośląski deser proponuje delikatną bezę z lodami, malinami i owocami z okolicznych lasów.

Hotel Bukowy Park Medical Spa

Naleśnik z twarogiem, cukrem brzozowym i owocami lasu

Naleśnik z twarogiem, cukrem brzozowym i owocami lasu

Szef Kuchni Karczmy Rzym we Wrocławiu zaprasza na naleśnika w letniej odsłonie z twarogiem, cukrem brzozowym oraz owocami leśnymi. Do zobaczenia w Jarnołtowie.

Karczma Rzym

Jeleń z rukolą, ziarnami pieprzu oraz musem jeżynowym

Jeleń z rukolą, ziarnami pieprzu oraz musem jeżynowym

Szef Kuchni Karczmy Rzym we Wrocławiu zaprasza na jelenia z rukolą, ziarnami pieprzu oraz musem jeżynowym.
Do zobaczenia w Jarnołtowie.

Karczma Rzym

Dzik z kurkami, ziemniakami, śmietaną i solonym masłem

Dzik z kurkami, ziemniakami, śmietaną i solonym masłem

Szef Kuchni Karczmy Rzym we Wrocławiu zaprasza na dzika z kurkami, ziemniakami, śmietaną i solonym masłem.
Widzimy się w Jarnołtowie.

Karczma Rzym

Sezonowe owoce w musie malinowym z ciastem kataifi, lodami z kwaśnej śmietany i limonki

Sezonowe owoce w musie malinowym z ciastem kataifi, lodami z kwaśnej śmietany i limonki

Szef Kuchni Restauracji Pałacu Staniszów Piotr Motała zaprasza na sezonowe owoce w musie malinowym z ciastem kataifi, lodami z kwaśnej śmietany i limonki.

Pałac Staniszów

Atrakcyjna oferta na produkt regionalny z Doliny Baryczy

Atrakcyjna oferta na produkt regionalny z Doliny Baryczy

Propozycja od Wizja Wina PL – sklepu z polskimi winami na akcje promocyjną „Letnie Smaki Dolnego Śląska”.
Atrakcyjna oferta na produkt regionalny z Doliny Baryczy.

Sklep Wizja Wina PL

Polędwiczki sous-vide z kurkami

Polędwiczki sous-vide z kurkami

W ramach Letnich Smaków Dolnego Śląska Szef Kuchni Zamek Książ, Restauracja Książęca Grzegorz Duda zaprasza na
polędwiczki sous-vide z grubym mielonym pieprzem, aromatycznym zestawem ziół, kurkami, młodymi ziemniaki i świeżym zestawem sałat.

Restauracja Książęca

Regionalny pstrąg z fasolką szparagową

Regionalny pstrąg z fasolką szparagową

Szef Kuchni Karczmy w Starej Kuźni Janusz Bukała zaprasza na regionalnego pstrąga  z fasolką szparagową od zaprzyjaźnionych rolników.

Karczma w Starej Kuźni - Kopalnia Złota w Złotym Stoku

Polędwiczki z kurkami z pobliskiego lasu

Polędwiczki z kurkami z pobliskiego lasu

Szef Kuchni Karczmy w Starej Kuźni Janusz Bukała zaprasza na polędwiczki z kurkami z pobliskiego lasu.

Karczma w Starej Kuźni - Kopalnia Złota w Złotym Stoku

Naleśnik na musie z malin z domowego ogródka

Naleśnik na musie z malin z domowego ogródka

Szef Kuchni Karczmy w Starej Kuźni Janusz Bukała zaprasza na naleśniki na musie z malin z domowego ogródka.

Karczma w Starej Kuźni - Kopalnia Złota w Złotym Stoku

Likier Karkonoski

Likier Karkonoski

Twórca Likieru Karkonoskiego poleca ten produkt, którego głównym składnikiem jest sok jagodowy z owoców dolnośląskich.
Duża zawartość soku z tych owoców skutecznie zapobiega biegunce, działa antyseptycznie i przeciwgorączkowo.

Likier Karkonoski

Naleśniki z jagodami leśnymi

Naleśniki z jagodami leśnymi

Letnie Smaki Dolnego Śląska w restauracji Graniczna w Radkowie zapowiadają się bardzo smacznie. Zapraszamy na naleśniki z jagodami leśnymi.

Restauracja Graniczna

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Zapraszamy do Gospody Kruszyna koło Bolesławca. Kto nie jadł jeszcze tamtejszej zupy kurkowej koniecznie musi spróbować podczas Letnich Smaków Dolnego Śląska.

Gospoda Kruszyna

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym

W Gospodzie Kruszyna Letnie Smaki Dolnego Śląska stoją pod znakiem kurek ! Polecamy polędwiczki w sosie kurkowym.
A po posiłku warto zatrzymać się tam na dłużej i obejrzeć skansen z kolekcją zabytkowych maszyn rolniczych.

Gospoda Kruszyna

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Jak pierogi to tylko w Gospodzie Kruszyna ! Nasze ulubione to te ze szpinakiem ale podczas Letnich Smaków Dolnego Śląska będziecie mogli spróbować tych słodkich z jagodami. Bez owijania w bawełnę są przepyszne ! Zapraszamy

Gospoda Kruszyna

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną, serem Górowi oraz sezonowaną wołowiną.

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną, serem Górowi oraz sezonowaną wołowiną

Szef Kuchni Mariusz Kucharczak zaprasza na sałatkę na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną, serem Górowi oraz sezonowaną wołowiną. Do zobaczenia w Borach Dolnośląskich.

Zamek Kliczków

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną i serem Górowi

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną i serem Górowi

Szef Kuchni Mariusz Kucharczak zaprasza na sałatkę na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną i serem Górowi w wersji vege. Do zobaczenia w Borach Dolnośląskich.

Zamek Kliczków

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną, serem Górowi i sezonowaną wołowiną

Sałatka na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną, serem Górowi i sezonowaną wołowiną

Szef Kuchni Mariusz Kucharczak zaprasza na sałatkę na ciepło z fasolki szparagowej z kurkami, kwaśną śmietaną, serem Górowi i sezonowaną wołowiną również w wersji vege. Do zobaczenia we Wrocławiu.

Karczma Młyńska i Barka Tumska
smakidolnegoslaska
59
 Zdjęcia
190
 ludzie
421
 Następujący
Kurki z jabłkiem po wrocławsku
Autor @grzegorzpomietlo z @art_hotel_wroclaw
Photo: W.Jurewicz
#szlaksmakids #dolnyslask #wroclaw #wrocław #arthotel #chef #foodporn #foodphotography #apple #chanterelles #kurki #jabłka #delicious #instafoodZupa piwna według @grzegorzduda2 z @restauracja_ksiazeca na Zamku Książ w Wałbrzychu.
#photographer :W. JUREWICZ
#szlaksmakids #beersoup #zupa #dolnyslask #polska #foodphotography #foodporn #foodphoto #chef #beer #foodGulasz z dzika z piklowanymi owocami, pierożkami tortellini z nadzieniem z kaczki oraz z chwastami jadalnymi od @akademiakuraszkow
Photo : W. JUREWICZ
#szlaksmakids #dolnyslask #kuraszków #obornikislaskie #polska #dzik #gulasz #tortellini #chef #kaczka #foodporn #foodphoto #food #restaurant #instafood #foodphotographyCukinia faszerowana soczewicą z serem z @villagretapoland.
#photography W. JUREWICZ
#szlaksmakids #dolnyslask #polska #poland #vege #cukinia #foodporn #food #instafood #foodphoto #lokalne #produkty #ecoWłaśnie byliśmy w Łomnickiej Hali Mlecznej u Państwa Sokołowskich! Kupicie tam wszystkie ich produkty. Sklep firmowy czynny od pon do sob w godzinach 10~18. Ul. Karkonoska 114A w Łomnicy.
#szlaksmakids #sklep #łomnica #dolnyslask #seryłomnickie #ser #cheese #goat #cow #milk #culinary #heritage #regionalfood #localproduceGodzina w piecu i takie cudo trafia do sprzedaży!  Naszym zdaniem jeden z najlepszych chlebów na Dolnym Śląsku.
#szlaksmakids #ulijanka #piechowice #dolnyslask #polska #kulinaria #chleb #bezdrożdży #karkonosze #bread #piekarnia #bakery #localproduce #regionalfoodProsto z Piekarni Ulijanka w Piechowicach. Zdrowy i pyszny Chleb Karkonoski przygotowywany przez właściciela Pana Jana.
#szlaksmakids #piechowice #dolnyslask #polska #chleb #piekarnia #bakery #karkonosze #kulinaria #instafood #foodporn #foodKiszonki od Sznajderów!
Kto jeszcze nie jadł koniecznie niech to zrobi. #sznajder #kiszonki #szlaksmakids #dolnyslask #polska #zdrowejedzenie #healthyfood #naturalnie #probiotyki #dolinabaryczy #kiszone #warzywa
 fot. W. JurewiczGęś confit z sosem aroniowym oraz kluseczkami gnocchi. Autorzy: Krzysztof Adamski oraz Łukasz Wisełka z @hotelpolanica  #szlaksmakids #polanicazdroj #dolnyslask #polska #gęś #confit #hotel #restaurant #foodporn #food #instafood