W zgodzie z naturą

Sery Łomnickie z Koziej Łąki

na szlaku: 030

Witajcie w naszym gospodarstwie!

Sery Łomnickie są wytwarzane, w gospodarstwie ekologicznym „Kozia Łąka” przez Bożenę i Daniela Sokołowskich, tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadają tradycyjny skład i tradycyjną nazwę. Produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i cechach wynikających ze specyfiki regionu.

Sery wytwarzane są z mleka koziego niepasteryzowanego, pozyskiwanego głównie od własnych zwierząt. Nasza hodowla znajduje się we wsi Łomnica, gmina Mysłakowice, wśród pół i lasów, z dala od aglomeracji miejskich. Kozy są hodowane w systemie ekologicznym, mają swobodny dostęp do bogatych w zioła łąk i pastwisk. Stado jest pod stałą opieką weterynaryjną a mleko badane jest kilka razy w miesiącu. Mleko do produkcji serów jest bardzo dobrej jakości, co ma bezpośredni związek  ze sposobem ich karmienia i prowadzenia stada.

Nasza serowarnia jest od 2012 roku zakładem zarejestrowanym z możliwością sprzedaży produktów na terenie całego kraju i krajów UE.

Sery Łomnickie są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są laureatami wielu prestiżowych nagród. Między innymi w 2012 roku otrzymały najwyższe wyróżnienie „Perła”. Nasze sery są sprzedawane i podawane w wielu sklepach i restauracjach Dolnego Śląska.

Obecnie produkujemy kilkadziesiąt gatunków sera koziego!

Nasze sery długodojrzewające naturalne i z dodatkiem ziół i przypraw dojrzewają około 3 – 5 miesięcy.
Ich nazwy, takie jak „Niedzwiednik”, „Koziniec”, „Krowiniec”, „Śmielec”, „Koziarki”, oznaczają mniejsze lub większe szczyty Karkonoszy i w ten sposób zwracają uwagę na ich związek z regionem.
W ofercie mamy :
• Sery młode, świeże, naturalne lub z dodatkami
• Sery twarogowe
• Sery typu ricotta
• Jogurty naturalne i smakowe
• Śmietanę
• Bryndzę kozią
• Fetysz
• Sałatkowy
• Sery wędzone
• I inne

Naszą ofertę uzupełniamy również o sery z mleka krowiego pochodzącego z sąsiadującego z nami gospodarstwa. Wytwarzamy z nich sery dojrzewające, świeże, twarogowe a także jogurty.

Jesteśmy członkiem Stowarzyszenia Zagrody Edukacyjne. Prowadzimy szeroko pojętą działalność edukacyjną w zakresie ekologii i przetwórstwa mleka organizując warsztaty, pobyty i wizyty w naszym gospodarstwie.  Jesteśmy członkiem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europy ”Culinary Haritage Europe”.

ul. Lipowa 3, Łomnica k. Jeleniej Góry
tel. 608 55 45 71
kozialaka@serylomnickie.pl
www.serylomnickie.pl

Sery Łomnickie z Koziej Łąki

Nasze produkty możesz kupić online TUTAJ.