Przystawki

Comber z sarny

Doskonały na przystawkę comber z sarny przygotowany przez Piotra Motałę, szefa kuchni restauracji Pałacu Staniszów. Składniki na jedną porcję : 15 dag combra z sarny marynata: oliwa z oliwek, 3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu biszkopt:...

czytaj dalej

Tatar z jelenia z zapiekanym serem

Mieszkańcy Dolnego Śląska, a w szczególności Szczawna Zdroju, Wałbrzycha i okolic, mają prawdziwe szczęście, mogąc cieszyć się bliskością magicznego miejsca, jakim jest Restauracja Babinicz, wchodząca w skład kompleksu Dworzysko. Pasja kulinarna i myśliwska...

czytaj dalej

Kurki z jabłkiem po wrocławsku

Od 2012 roku Art Restauracja jest certyfikowanym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W zmieniającej się sezonowo karcie znajdziemy dania komponowane z dolnośląskich produktów regionalnych, m.in....

czytaj dalej

Praliny z wędzonego pstrąga z majonezem ziołowym

Przepis na wyjątkową przystawkę w postaci wyśmienitych pralin z dolnośląskiego pstrąga. Danie stworzone według Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka. Składniki na 4 porcje praliny: 2 wędzone pstrągi (60 dag), 5 dag majonezu, 10 dag czerwonej cebuli, pestki...

czytaj dalej

Pasztet z gęsich wątróbek

Wyjątkowa przystawka autorstwa Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka czyli pasztet z gęsich wątróbek z grasicą, piklowaną dynią i cebulą, chrobotkiem reniferowym i majonezem truflowym. Składniki na 4 porcje : 50 dag gęsich wątróbek, 40 dag uda gęsi, 10 dag...

czytaj dalej

Tatar wołowy odymiony dymem z jodłowej szyszki

Szef kuchni inspiracji poszukuje m.in. w recepturach pozostawionych przez nadwornego kucharza księżnej Daisy Louisa Hardouina. Dworski charakter mają takie specjały, jak bardzo popularna w dawnej kuchni dolnośląskiej zupa piwna czy właśnie tatar wołowy odymiony dymem...

czytaj dalej

Pieróg regionalny

W nadodrzańskiej atmosferze Szef kuchni Karol Sankowski serwuje nie tylko dania z ryb, ale również inne fantastyczne w smaku specjały, takie jak pieróg regionalny. Składniki na 4 porcje : ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3 całe jajka, 2 żółtka, 1 łyżka oleju, szczypta...

czytaj dalej

Hekele – wrocławski tatar ze śledzia

Szef kuchni Konrad Latawiec i jego zastępca Piotr Kula proponują jako przystawkę wrocławski tatar ze śledzia „Hekele” To połączenie wędzonego boczku z marynowanym śledziem, czyli dwóch typowo wrocławskich ingrediencji. Danie było w dawnej kuchni miasta przykładem...

czytaj dalej
smakidolnegoslaska
119
 Zdjęcia
492
 ludzie
1004
 Następujący
Jerzy Nawara i jego Pasieka Zuzia w Domaszkowie koło Lubiąża. Wspaniały człowiek który stworzył wspaniałe miejsce. Polecamy ścieżkę edukacyjną oraz domek inhalacyjny do apiterapii.
#szlaksmakids #dolnyśląsk #domaszkow #pasiekazuzia #pasieka #edukacja #pszczoły #bees #honey #miód #localproduce #regionalnie #beautifulplace #lowersilesia #polska #poland #travel #szlakByliście już w sklepiku @kiszonkisznajderow na Targpiaście na Obornickiej?
Znajdziecie tu nie tylko ich słynne kiszonki :) #szlaksmakids #targpiast #wroclove #wroclaw #naszlaku #dolnyśląsk #dolnyslask #sznajder #kiszonki #produktlokalny #foodlovers #food #shop #targowisko #poland #smaki #delicious #shoppingW karczmie w Starej kuźni jak zwykle pysznie!
Po zwiedzaniu @kopalniazlota_goldmine koniecznie zajrzyjcie do restauracji :) #goldmine #szlaksmakids #kopalniazlota #karczma #foodie #foodlovers #foodphoto #dolnyśląsk #dolnyslask #instafood #localfood #regionalnie #tasty #hungry #foodphotography #instafoodie #zlotystok #beer #meat #restaurantJedno z ulubionych dań najmłodszych :) przedstawiamy naleśniki z serem i jagodami. A wy jakie  lubicie najbardziej? 
#szlaksmakids #pancakes #nalesniki #naleśniki #dolnyslask #lowersilesia #foodie #kidsmenu #foodlovers #food #instafood #dessert #tasty #sweet #deliciousDziś Kapituła Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska odwiedziła  kandydata do członkostwa w szlaku :) @restauracja_manufaktura w Świdnicy.
Krótko podsumowując jest to świetne miejsce z charakterem, masą potraw przygotowanych na bazie regionalnych produktów, miłośnicy dolnośląskiego wina i piwa również będą zadowoleni.

Już teraz polecamy ale na ostateczny werdykt musimy poczekać.

#szlaksmakids #dolnyslask #foodlovers #foodie #food #manufaktura #swidnica #localfood #travel #culinaryheritage #culinaryroutes #instafood #foodphotography #chef #restaurant #restauracjaSezon grzybowy już dawno za nami. Jak komuś zabrakło własnych przetworów to może liczyć na @runoland_food.

#szlaksmakids #dolnyśląsk #culinaryheritage #runoland #las #forest #grzyby #naturalfood #foodlovers #tasty #localproduce #family #familybuisness #firmarodzinnaSą soki i chipsy jabłkowe prosto z Maciejowego Sadu. Dziękujemy i zabieramy na ITB w Berlinie :) 🍎🍏❤️💪
#maciejowysad #dolnyśląsk #dolnyslask #szlaksmakids #polska #poland #sokjablkowy #chipsy #jablko #applejuice #delicious #healthyfood #foodlovers #localfood #lutynia #culinaryheritage #lowersilesiaKiełbasa domowa z Masarni Urbanowskich jedzie z nami do Berlina. Wspólnie z @runoland_food @kiszonkisznajderow
Maciejowy Sad
@piernikarniawroclawska
Młyn Usługowy Zenon Feszczuk 
Będziemy promować Smaki Dolnego Śląska!

#szlaksmakids #runoland #kielbasa #dolnyslask #pierniki #kiszonki #przetwory #foodporn #foodlovers #instafood