Przystawki

Comber z sarny

Doskonały na przystawkę comber z sarny przygotowany przez Piotra Motałę, szefa kuchni restauracji Pałacu Staniszów. Składniki na jedną porcję : 15 dag combra z sarny marynata: oliwa z oliwek, 3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu biszkopt:...

czytaj dalej

Tatar z jelenia z zapiekanym serem

Mieszkańcy Dolnego Śląska, a w szczególności Szczawna Zdroju, Wałbrzycha i okolic, mają prawdziwe szczęście, mogąc cieszyć się bliskością magicznego miejsca, jakim jest Restauracja Babinicz, wchodząca w skład kompleksu Dworzysko. Pasja kulinarna i myśliwska...

czytaj dalej

Kurki z jabłkiem po wrocławsku

Od 2012 roku Art Restauracja jest certyfikowanym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W zmieniającej się sezonowo karcie znajdziemy dania komponowane z dolnośląskich produktów regionalnych, m.in....

czytaj dalej

Praliny z wędzonego pstrąga z majonezem ziołowym

Przepis na wyjątkową przystawkę w postaci wyśmienitych pralin z dolnośląskiego pstrąga. Danie stworzone według Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka. Składniki na 4 porcje praliny: 2 wędzone pstrągi (60 dag), 5 dag majonezu, 10 dag czerwonej cebuli, pestki...

czytaj dalej

Pasztet z gęsich wątróbek

Wyjątkowa przystawka autorstwa Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka czyli pasztet z gęsich wątróbek z grasicą, piklowaną dynią i cebulą, chrobotkiem reniferowym i majonezem truflowym. Składniki na 4 porcje : 50 dag gęsich wątróbek, 40 dag uda gęsi, 10 dag...

czytaj dalej

Tatar wołowy odymiony dymem z jodłowej szyszki

Szef kuchni inspiracji poszukuje m.in. w recepturach pozostawionych przez nadwornego kucharza księżnej Daisy Louisa Hardouina. Dworski charakter mają takie specjały, jak bardzo popularna w dawnej kuchni dolnośląskiej zupa piwna czy właśnie tatar wołowy odymiony dymem...

czytaj dalej

Pieróg regionalny

W nadodrzańskiej atmosferze Szef kuchni Karol Sankowski serwuje nie tylko dania z ryb, ale również inne fantastyczne w smaku specjały, takie jak pieróg regionalny. Składniki na 4 porcje : ciasto: 50 dag mąki pszennej, 3 całe jajka, 2 żółtka, 1 łyżka oleju, szczypta...

czytaj dalej

Hekele – wrocławski tatar ze śledzia

Szef kuchni Konrad Latawiec i jego zastępca Piotr Kula proponują jako przystawkę wrocławski tatar ze śledzia „Hekele” To połączenie wędzonego boczku z marynowanym śledziem, czyli dwóch typowo wrocławskich ingrediencji. Danie było w dawnej kuchni miasta przykładem...

czytaj dalej
smakidolnegoslaska
92
 Zdjęcia
324
 ludzie
400
 Następujący
Jest świąteczna dostawa!
Najlepszy pomysł na prezent!

#delivery #dostawa #szlaksmakids #dolnyslask #produktyregionalne #giftideas #christmas #food #foodloverWłaśnie przyjechały!
Jedyne w swoim rodzaju kabanosy z Zawidowic od Urbanowskich. Bez fosforanów, barwników, przeciwutleniaczy, cukru i innych wynalazków!
Trafią do naszych kuferków regionalnych.
#szlaksmakids #kabanosy #urbanowscy #tataisyn #dadandson #meatlovers #dolnyslask #kabanos #bezcukruWarsztatowo!

#warsztatykulinarne #szlaksmakids #smaki #workshops #workshop #culinaryheritage #cakes #ciasta #ladies #chef #sweetsWłaśnie przyjechały. Pyszne serki Łomnickie. Wszystkie trafią do naszych kuferków z produktami regionalnymi. Tak naprawdę jeden już zjedliśmy :) #szlaksmakids #dolnyslask #seryłomnickie #serwędzony #cheese #karkonosze #łomnica #localfood #food #tasty #heritage #dziedzictwokulinarne

@culinaryeurope @smakidolnegoslaskaOni wiedzą co dobre!
A wy?
#szlaksmakids #dolnyśląsk #dolnyslask #wrestling #prezenty #giftideas #christmas #produktyregionalne #food #foodlovers #goodfoodA tak nasz karp wyglądał już na talerzu z dodatkami czyli chrupiącymi warzywami, sosem z rokitnika oraz sufletem z sera i orzechów. Wyszło pysznie!

#warsztatykulinarne #szlaksmakids #karpmilicki #karp #suflet #sos #rokitnik #chef #culinaryroute #foodphotography #foodie #finedinning #delicious #smaki #workshops #culinary #seabuckthorn #carp #fish #poland #polska #jedzenie #foodlover #foodKarp milicki w przygotowaniu.
Później trafił do pieca.
#karpmilicki #karp #szlaksmakids #dolnyśląsk #dolnyslask #stawymilickie #dolinabaryczy #warsztatykulinarne #dopieca #foodporn #foodlover #foodphoto #foodphotographyPolędwica z sarny na naszych warsztatach. Świetna na  przystawkę. 
#warsztatykulinarne #szlaksmakids #dolnyslask #wroclaw #sarna #poledwica #chef #foodphotography #foodie #foodlover #dziczyzna #przystawkaJak pierniki to oczywiście od @piernikarniawroclawska :)
Możecie też tam nabyć nasze kuferki regionalne.

#szlaksmakids #piernikarniawroclawska #pierniki #gingerbread #wroclaw #regionalfood #localproduce #poland #polska #dolnyśląsk #swieta #prezenty #pomysłnaprezent #idea #giftideas #christmas