Zupy

Szlachecka zupa grzybowa

Restauracja Uczta należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Specjalnością lokalu są dania kuchni polskiej, bazujące na dolnośląskich produktach regionalnych i lokalnych. Są wśród nich specjały z dziczyzny oraz runa leśnego, przygotowywane na prawdziwej...

czytaj dalej

Zupa Piwna

Szef kuchni inspiracji poszukuje m.in. w recepturach pozostawionych przez nadwornego kucharza księżnej Daisy Louisa Hardouina. Dworski charakter mają takie specjały, jak bardzo popularna w dawnej kuchni dolnośląskiej zupa piwna. Składniki na 4 porcje : 6 cienkich...

czytaj dalej

Flaki wołowo-wieprzowe

Wielką popularnością wśród gości restauracji w Domu Pielgrzyma w Wambierzycach cieszą się staropolskie flaczki. Składniki na 6 – 8 porcji : ok. 2 l zimnej wody 1 warkocz ze schabu 60 dag kości wieprzowych 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych, ugotowanych i pokrojonych...

czytaj dalej

Chłodnik litewski

Wyraźnie dolnośląski charakter mają tu takie dania, jak wątróbka na jabłkach glazurowanych z sosem z aronii czy pierogi z pstrągiem kłodzkim i serem ślubowskim. Ukłonem w stronę kuchni kresowej jest chłodnik litewski. Składniki na 4 porcje : 1 pęczek botwiny 2 buraki...

czytaj dalej

Rosół z kołdunami

Restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, dlatego szef kuchni Piotr Lipski ma w swoim repertuarze wiele smakołyków z lokalnych i regionalnych ingrediencji. Klasycznym daniem kresowym, serwowanym turystom w Dworze Liczyrzepy, jest pochodzący z...

czytaj dalej

Barszcz czerwony z uszkami

Na podstawie starych, sprawdzonych przepisów przygotowuje się tu bałkańskie specjały, jak pita z serem czy cevapcice. W menu znajdziemy także klasyczne danie kuchni kresowej – barszcz czerwony z uszkami grzybowymi. Składniki na 10 porcji :  barszcz: 1 kg porcji...

czytaj dalej

Zupa piwna z kurkami

Dzisiaj nietypowa, intensywnie zielona zupa, która zadowoli fanów sałaty. Powstała na podstawie przepisu z książeczki „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej” Stowarzyszenia Gmin Ślężańskich. Zupę z zielonej sałaty możecie zobaczyć również w 12. numerze dolnośląskiego...

czytaj dalej

Zupa Rybna

Menu zmienia się tu wraz z sezonem, pogodą, a nawet nastrojem kucharzy. Jednak zawsze zjemy tu pstrąga smażonego, grillowanego lub wędzonego oraz przepyszną zupę rybną. Składniki na 6 porcji : 8 surowych pstrągów z Raju Pstrąga po 6 dorodnych marchewek oraz pietruszek...

czytaj dalej

Chłodnik z rabarbaru

Dania tworzone przez pana Arka Dziakowskiego i jego zespół mają charakter sezonowy, dlatego np. późną wiosną możemy cieszyć się smakiem przepysznego chłodnika z rabarbaru. Składniki na 4 porcje : 80 dag rabarbaru 10 dag miodu 200 ml jogurtu naturalnego 10 dag lubczyku...

czytaj dalej

Żurek kresowy z pokrzywą

Smak kuchni lwowskiej najczęściej przywracają starannie przechowywane rodzinne przepisy. Czasem jednak możemy wspomóc się przedwojennymi książkami kucharskimi. Prawdziwymi rarytasami są dzisiaj publikacje Marii Disslowej, dyrektorki Szkoły Gospodarstwa Domowego we...

czytaj dalej

Zupa z raków

Klasyka kuchni wrocławskiej w wykonaniu Szefa Kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło. Składniki na 4 porcje l 600 ml bulionu ugotowanego na wędzonce l 1 rak l 3 dag szyjek rakowych l 4 żółtka l 1 cytryna l masło rakowe l 2 bułki kajzerki l 20 dag masła l bułka tarta l...

czytaj dalej

Żurek

Żurek na wiele okazji - za każdym razem wychodzi wyborny. Składniki : – 5 kg kości wieprzowych wędzonych suchy – 1 kg marchew – 1 szt seler – 0,5 kg korzeń pietruszka – 1 szt por – 2 kg kielbasa – 0,25 sól – 0,15 pieprz – 100 ml ocet – 0,5 l śmietanki 30 % – 0,5 kg...

czytaj dalej

Zupa z dyni

Wyśmienita zupa z dyni, idealne danie na jesienny obiad. Spróbujcie sami ! Składniki na 4 porcje: – 800 g dyni (500 g po obraniu) – 250 g ziemniaków – 25 g masła – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka kurkumy w proszku – 1 łyżeczka świeżego startego imbiru – 1 i...

czytaj dalej

Zupa z zielonej sałaty

Nietypowa, intensywnie zielona zupa, która zadowoli fanów sałaty. Powstała na podstawie przepisu z książeczki „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej”. Zupę z zielonej sałaty można zobaczyć również w magazynie kulinarnym KOCIOŁ, w dziale z przepisami kuchni dolnośląskiej i przesiedleńczej.

czytaj dalej