Na fundamencie

produktów regionalnych

Dolny Śląsk to region pełen atrakcji turystycznych.

Europejski Szlak Zamków i Pałaców, sieć podziemnych tras turystycznych, parki narodowe, rezerwaty przyrody, skalne labirynty, zabytki architektury sakralnej, urbanistycznej i przemysłowej, największa w Polsce liczba uzdrowisk, trasy narciarskie i rowerowe, luksusowe hotele i gospodarstwa agroturystyczne. Bogactwem i potencjałem tego regionu jest nie tylko tajemniczy krajobraz kulturowy, ale również różnorodne tradycje kulinarne oraz nowe smaki kreowane przez jego mieszkańców i szefów kuchni dolnośląskich restauracji.

Dolny Śląsk posiada atuty, aby stać się jednym z kluczowych celów turystycznych w Polsce pod względem turystyki kulinarnej.

Powoli, ale konsekwentnie podąża w kierunku nowoczesnej polskiej kuchni, otwartej na świat i nowe trendy, a jednocześnie czerpiącej inspiracje z historii oraz ze wspaniałego, wielokulturowego dziedzictwa regionu. Od kilku lat na Dolnym Śląsku rozwija się turystyka kulinarna, wychodząca naprzeciw oczekiwaniom osób, które trasy swoich podróży ustalają pod kątem poznawania potraw i produktów danego regionu. Ambicją szlaku Smaki Dolnego Śląska jest nie tylko ułatwienie wędrówek kulinarnych, w które mogą wyruszać polscy i zagraniczni turyści – smakosze, ale przede wszystkim promocja dolnośląskich kulinariów: kunsztu kucharzy oraz regionalnych i lokalnych przysmaków.

Szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska nie ma charakteru liniowo wyznaczonej drogi.

Jest to zbiór rozrzuconych w regionie punktów, które turyści mogą w dowolny sposób wybierać i łączyć, układając programy wycieczek. Iluzję uczestnictwa w opisywanych ucztach stwarzają przepiękne zdjęcia fotografa Wiesława
Jurewicza. Nie tylko są one dokumentem, informacją, która przenosi nas do niezwykłych miejsc, ale przede wszystkim wzbudzają zainteresowanie tradycjami kulinarnymi kultywowanymi na opisywanym terytorium oraz zachęcają do skosztowania dolnośląskich specjałów. Zapraszam Państwa do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody Dolnego Śląska, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków tego pięknego obszaru Polski. Będą Państwo mogli spojrzeć na atrakcje turystyczne regionu oczami smakosza i odnaleźć tu ulubione – lub poznać całkiem nowe – smaki i smaczki.

Pasją dolnośląskich kreatorów sztuki kulinarnej jest dzisiaj nie tylko odkrywanie zapomnianych smaków, odtwarzanie dawnych receptur, ale przede wszystkim pochylanie się z szacunkiem nad różnorodnością regionalnych produktów.
Na takim fundamencie tworzą nową kuchnię Dolnego Śląska. Barbara Jakimowicz-Klein

smakidolnegoslaska
83
 Zdjęcia
305
 ludzie
403
 Następujący
Bezy z kremem, owocami i sosem z czarnej porzeczki na warsztatach kulinarnych
Ciasta Bożonarodzeniowe prowadzone przez Gosię Łuczak oraz Zbyszka Koźlika.

#szlaksmakids #beza #owoce #sos #dolnyśląsk #wroclaw #foodphotography #desserts #sweet #warsztatykulinarneWarsztaty kulinarne Smaki Dolnego Śląska!
Przyjdziesz?
smakidolnegoslaska.pl
#warsztatykulinarne #culinary #food #chef #wroclove #szlaksmakidsZapraszamy na warsztaty - ciasta bożonarodzeniowe!
26.11.2018 poniedziałek
Godz. 17:00
Cena :220 zł
Czas trwania: 3h
https://bit.ly/2Bgx1SA
#szlaksmakids #smaki #warsztatykulinarne #dolnyśląsk #desery #foodporn #ciasta #torty #bozenarodzenie #swieta #christmas #artsystem #wroclawMała wizyta w Lutyni!

#maciejowysad #owoceleśne #szlaksmakids #fruits #naturefood #instafood #dolnyśląsk #lutyniaSłyszeliście o przepisie na karpia w szarym sosie autorstwa Szefa Kuchni @grzegorzduda2?
Na codzień zjecie to danie w @restauracja_ksiazeca
w Zamku Książ.

#szlaksmakids
#zamekksiąż #walbrzych #dolnyśląsk #dolnyslask #karpmilicki #karp #fish #kuchniadworska #restauracjaksiążęca #chef #foodporn #foodie #foodlover #instafood #foodphotographySezon dla grzybiarzy w pełni!
A jeśli nie macie czasu chodzić po lesie to zawsze możecie kupić gotowe przetwory oraz suszone grzybki z Runolandu ;) #szlaksmakids #grzyby #grzybobranie #borydolnoslaskie #dolinabaryczy #dolnyśląsk #dolnyslask #prawdziwki #podgrzybki #smaki #lowersilesia #poland #forest #las #foodphotography #instafood #instaphoto #runoleśneDzik po dworsku według Krzysztofa Gierlacha z Dworku Galosa mistrza kuchni myśliwskiej.

#szlaksmakids #foodphotography #foodporn #dolnyśląsk #dworekgalosa #dzik #dziczyzna #kuchniamyśliwska #mysliwy #czosnek #boar #culinaryroute #chef #delicious #meatlovers #instafood #smaki #lowersilesia #poland #polska #hungry #wowNajlepszej jakości wina dolnośląskie prosto z @winnicejaworek

#wine🍷 #winelover #wine #whitewine #redwine #dolnyśląsk #jaworek #winnica #vineyards #vine #restaurant #foodie #bottle #bottles #photography #instaphoto #poland #lowersilesia #szlaksmakids #winoW dniach 9-18 listopada zapraszamy na Dolny Śląsk na jesienną edycję akcji Cztery Pory Roku!
Szczegóły akcji na https://bit.ly/2SnDe5I

#foodporn #szlaksmakids #dziczyzna #runoleśne #smaki #poland #czteryporyroku #jesień #2018 #restauracje #producenci #sklepy #lokalnie #regionalfood #dolnyśląsk #chef #foodlover #restaurant #shops #localproduct