Na fundamencie

produktów regionalnych

Dolny Śląsk to region pełen atrakcji turystycznych.

Europejski Szlak Zamków i Pałaców, sieć podziemnych tras turystycznych, parki narodowe, rezerwaty przyrody, skalne labirynty, zabytki architektury sakralnej, urbanistycznej i przemysłowej, największa w Polsce liczba uzdrowisk, trasy narciarskie i rowerowe, luksusowe hotele i gospodarstwa agroturystyczne. Bogactwem i potencjałem tego regionu jest nie tylko tajemniczy krajobraz kulturowy, ale również różnorodne tradycje kulinarne oraz nowe smaki kreowane przez jego mieszkańców i szefów kuchni dolnośląskich restauracji.

Dolny Śląsk posiada atuty, aby stać się jednym z kluczowych celów turystycznych w Polsce pod względem turystyki kulinarnej.

Powoli, ale konsekwentnie podąża w kierunku nowoczesnej polskiej kuchni, otwartej na świat i nowe trendy, a jednocześnie czerpiącej inspiracje z historii oraz ze wspaniałego, wielokulturowego dziedzictwa regionu. Od kilku lat na Dolnym Śląsku rozwija się turystyka kulinarna, wychodząca naprzeciw oczekiwaniom osób, które trasy swoich podróży ustalają pod kątem poznawania potraw i produktów danego regionu. Ambicją szlaku Smaki Dolnego Śląska jest nie tylko ułatwienie wędrówek kulinarnych, w które mogą wyruszać polscy i zagraniczni turyści – smakosze, ale przede wszystkim promocja dolnośląskich kulinariów: kunsztu kucharzy oraz regionalnych i lokalnych przysmaków.

Szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska nie ma charakteru liniowo wyznaczonej drogi.

Jest to zbiór rozrzuconych w regionie punktów, które turyści mogą w dowolny sposób wybierać i łączyć, układając programy wycieczek. Iluzję uczestnictwa w opisywanych ucztach stwarzają przepiękne zdjęcia fotografa Wiesława
Jurewicza. Nie tylko są one dokumentem, informacją, która przenosi nas do niezwykłych miejsc, ale przede wszystkim wzbudzają zainteresowanie tradycjami kulinarnymi kultywowanymi na opisywanym terytorium oraz zachęcają do skosztowania dolnośląskich specjałów. Zapraszam Państwa do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody Dolnego Śląska, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków tego pięknego obszaru Polski. Będą Państwo mogli spojrzeć na atrakcje turystyczne regionu oczami smakosza i odnaleźć tu ulubione – lub poznać całkiem nowe – smaki i smaczki.

Pasją dolnośląskich kreatorów sztuki kulinarnej jest dzisiaj nie tylko odkrywanie zapomnianych smaków, odtwarzanie dawnych receptur, ale przede wszystkim pochylanie się z szacunkiem nad różnorodnością regionalnych produktów.
Na takim fundamencie tworzą nową kuchnię Dolnego Śląska. Barbara Jakimowicz-Klein