Dania główne

 

Golonka miodowo-piwna

Browar Kamienica to miejsce doskonale znane narciarzom, amatorom pieszych i rowerowych wycieczek górskich, miłośnikom dobrej kuchni, bazującej na produktach lokalnych oraz entuzjastom piwa rzemieślniczego. Wszystkie gatunki piwa warzone są na miejscu, w sposób...

czytaj dalej

Karp smażony na maśle klarowanym

Prosto ze Stawów Milickich na talerz. Spróbujcie przepisu na karpia z soczewicą i innymi dodatkami. Składniki na 1 porcję 40 dag fileta z karpia milickiego 15 dag czerwonego buraka 50 g jarmużu 1 marchew po 50 g czerwonej i czarnej soczewicy 1 korzeń pora...

czytaj dalej

Pierogi z karpiem

Przepis w sam raz na święta bożonarodzeniowe. Takie pierogi z karpiem przypadną do gustu wielu uczestnikom kolacji wigilijnej. Składniki na 4 porcje ciasto: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, sól, 500 ml wody, 25 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego...

czytaj dalej

Sałatka Grety

W 2010 roku Villa Greta została uznana za najlepsze gospodarstwo agroturystyczne na Dolnym Śląsku. Potwierdzeniem jakości restauracji jest fakt, że została ona dwukrotnie wyróżniona w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Nie trzeba chyba dodawać, że dania...

czytaj dalej

Żeberka w oplocie

Restauracja Uczta należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Specjalnością lokalu są dania kuchni polskiej, bazujące na dolnośląskich produktach regionalnych i lokalnych. Są wśród nich specjały z dziczyzny oraz runa leśnego, przygotowywane na prawdziwej...

czytaj dalej

Karp w szarym sosie

Danie Szefa Kuchni Grzegorza Dudy inspirowane jest kuchnią staropolską, czego świetnym przykładem jest karp w szarym sosie. To właśnie sos z dodatkiem karmelu, wina, rodzynek i migdałów świetnie podkreśla smak ryb pochodzących ze stawów milickich.   ...

czytaj dalej

Kresowe cepeliny

Dużą popularnością w tej Restauracji cieszą się cepeliny.  Tę wojowniczo brzmiącą nazwę nosiły na Litwie duże, owalne i wydłużone kluski, kształtem przypominające słynny sterowiec niemiecki „Graf Zeppelin”. Szef kuchni, Mariusz Ratajczak, nadziewa je farszem mięsnym,...

czytaj dalej

Dzik po dworsku

Szef kuchni Dworku Galosa, Krzysztof Gierlach, wyspecjalizował się w przyrządzaniu dań z dziczyzny na bazie tradycyjnych myśliwskich receptur. Przygotowanie takich potraw wymaga znajomości tajników sztuki kulinarnej, doświadczenia i czasu. Kucharz z Dworku Galosa w...

czytaj dalej

Polędwiczki wieprzowe zawijane w boczku

Składniki na 1 porcję : 20 dag polędwiczek wieprzowych 5 dag boczku wędzonego 100 ml czerwonego wina z dolnośląskiej winnicy młode ziemniaki przyprawy: tymianek, pieprz czarny cały, koperek, cukier, sól do dekoracji: 5 dag groszku cukrowego Sposób przygotowania : ...

czytaj dalej

Śląskie niebo z Bystrzycy Kłodzkiej

Składniki na 4 porcje: 50 dag wędzonego mięsa wieprzowego, 50 dag mieszanych owoców suszonych, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, ewentualnie skórka z cytryny. Przyprawy: 1 laska cynamonu, szczypta cukru, sok z cytryny. Dodatkowo: kluski gotowane na parze. Sposób...

czytaj dalej

Smażony pstrąg z makaronem z cukinii i sosem bolonese

Dzisiaj pstrąg z nietypowym makaronem z cukinii i bardzo intensywnym sosem z marchwi, wina i pomidorków. Składniki na 1 porcję : 1. Pstrąg 200g 2. Cukinia 150g 3. Pomidorki cherry z gałązką 3 szt. Sos bolonese  : 1. Marchewka 100g 2. Cukinia 100g 3. Pomidory pelatti...

czytaj dalej

Schab Tumski

Tym razem prezentujemy wyśmienity schab przygotowany przez Szefa Kuchni Karczmy Młyńskiej w Hotelu Tumskim we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję : 1. Schab 0,16 kg 2. Boczek  0,08 kg ( 2 cienkie długie plastry) 3. Cebula 0,07 kg 4. Ser żółty 0,05 kg 5. Olej 0,05 l...

czytaj dalej

Pstrąg Kłodzki Pieczony

Wyśmienity Pstrąg kłodzki pieczony serwowany w Karczmie Młyńskiej w Hotelu Tumskim we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję : - Pstrąg kłodzki 1 szt. - Marchew mała 3 szt. - Pasternak 0.2 - Tymianek świeży - Masło 0.08 - Cytryna 0.03 - Sól - Pieprz - Olej 0,2 - Oliwa 0,05...

czytaj dalej
smakidolnegoslaska
114
 Zdjęcia
491
 ludzie
994
 Następujący
Sezon grzybowy już dawno za nami. Jak komuś zabrakło własnych przetworów to może liczyć na @runoland_food.

#szlaksmakids #dolnyśląsk #culinaryheritage #runoland #las #forest #grzyby #naturalfood #foodlovers #tasty #localproduce #family #familybuisness #firmarodzinnaSą soki i chipsy jabłkowe prosto z Maciejowego Sadu. Dziękujemy i zabieramy na ITB w Berlinie :) 🍎🍏❤️💪
#maciejowysad #dolnyśląsk #dolnyslask #szlaksmakids #polska #poland #sokjablkowy #chipsy #jablko #applejuice #delicious #healthyfood #foodlovers #localfood #lutynia #culinaryheritage #lowersilesiaKiełbasa domowa z Masarni Urbanowskich jedzie z nami do Berlina. Wspólnie z @runoland_food @kiszonkisznajderow
Maciejowy Sad
@piernikarniawroclawska
Młyn Usługowy Zenon Feszczuk 
Będziemy promować Smaki Dolnego Śląska!

#szlaksmakids #runoland #kielbasa #dolnyslask #pierniki #kiszonki #przetwory #foodporn #foodlovers #instafoodW niedzielę odwiedzili nas @jacekboniecki oraz @konradlatawiec z @wroclawska.gastropub częstowali genialnym bigosem wrocławskim.
#bigos #gastropub #wrocław #wroclawska #wroclove #mtt #foodporn #foodlovers #foodSą świetni :)!!! 😍🥰❤️💪
#masterchef #szlaksmakids #dolnyslask #wroclove #2019Dziś od rana na stoisku Smaki Dolnego Śląska gościliśmy @kopalniazlota_goldmine która częstowała pysznościami z dodatkiem jadalnego złota!
Polecamy Karczmę w Starej Kuźni :) #zlotystok #szlaksmakids #dolnyśląsk #kopalniazlota #smalec #goldmine #złoto #foodphotography #foodporn #foodie #restaurant #bestchef #chef #instafood #mtt #deliciousPodczas MTT nie zapomnijcie odwiedzić stoisk członków szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska. @piernikarniawroclawska @kiszonkisznajderow Pasieka Zuzia Gospoda Kruszyna Wagnerówka wszyscy czekają na was ze swoimi zdrowymi lokalnymi produktami. Do zobaczenia jutro.
#szlaksmakids #dolnyśląsk #dolnyslask #regionalnie #foodphotography #foodporn #delicious #pierniki #miód #honey #gospodakruszyna #kiszonki #sznajder #foodlovers #foodDziało się na targach MTT we Wrocławiu @julkacymbaluk @beachpliz @mateusz_zielonka gotowali dziś z naszych regionalnych produktów. Dziękujemy za świetne emocje i widzimy się również jutro.
#szlaksmakids #masterchef #dolnyslask #mtt #foodlovers #dziekujemy #foodporn #regionalnie #kucharze #chef #gifts #fun #przyjemnosci #wroclaw #wroclove