Dania główne
Golonka miodowo-piwna
Browar Kamienica to miejsce doskonale znane narciarzom, amatorom pieszych i rowerowych wycieczek górskich, miłośnikom dobrej kuchni, bazującej na produktach lokalnych oraz entuzjastom piwa rzemieślniczego. Wszystkie gatunki piwa warzone są na miejscu, w sposób...
czytaj dalejKarp smażony na maśle klarowanym
Prosto ze Stawów Milickich na talerz. Spróbujcie przepisu na karpia z soczewicą i innymi dodatkami. Składniki na 1 porcję 40 dag fileta z karpia milickiego 15 dag czerwonego buraka 50 g jarmużu 1 marchew po 50 g czerwonej i czarnej soczewicy 1 korzeń pora...
czytaj dalejAmur pieczony z pieprzem cytrynowym, pęczak z pesto tymiankowym i salsa warzywna
Gospoda 8 Ryb to miejsce gdzie koniecznie trzeba przyjechać aby zjeść dolnośląską rybę. Tym razem przepis na amura. Składniki na 1 porcję 40 dag amura 50 g kaszy pęczak sok z 1 cytryny lub limonki sok z ½ pomarańczy 1 marchew 10 dag świeżego szpinaku baby...
czytaj dalejPierogi z karpiem
Przepis w sam raz na święta bożonarodzeniowe. Takie pierogi z karpiem przypadną do gustu wielu uczestnikom kolacji wigilijnej. Składniki na 4 porcje ciasto: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, sól, 500 ml wody, 25 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego...
czytaj dalejSałatka Grety
W 2010 roku Villa Greta została uznana za najlepsze gospodarstwo agroturystyczne na Dolnym Śląsku. Potwierdzeniem jakości restauracji jest fakt, że została ona dwukrotnie wyróżniona w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Nie trzeba chyba dodawać, że dania...
czytaj dalejŻeberka w oplocie
Restauracja Uczta należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Specjalnością lokalu są dania kuchni polskiej, bazujące na dolnośląskich produktach regionalnych i lokalnych. Są wśród nich specjały z dziczyzny oraz runa leśnego, przygotowywane na prawdziwej...
czytaj dalejKarp w szarym sosie
Danie Szefa Kuchni Grzegorza Dudy inspirowane jest kuchnią staropolską, czego świetnym przykładem jest karp w szarym sosie. To właśnie sos z dodatkiem karmelu, wina, rodzynek i migdałów świetnie podkreśla smak ryb pochodzących ze stawów milickich. ...
czytaj dalejSałata z wędzonym pstrągiem, marynowanym w koprze, z ogórkiem, jajkiem i dressingiem z koziego twarogu
Dzieło Pani Doroty Kamińskiej, Szefowej kuchni restauracji w Pałacu Łomnica. Propozycja sałaty w której jako główny składnik występuje marynowany w koprze wędzony pstrąg. Składniki na 1 porcję pstrąg wędzony ze smażalni ryb „Wieloryb” w Mysłakowicach 1...
czytaj dalejKresowe cepeliny
Dużą popularnością w tej Restauracji cieszą się cepeliny. Tę wojowniczo brzmiącą nazwę nosiły na Litwie duże, owalne i wydłużone kluski, kształtem przypominające słynny sterowiec niemiecki „Graf Zeppelin”. Szef kuchni, Mariusz Ratajczak, nadziewa je farszem mięsnym,...
czytaj dalejPierś z gęsi na sposób hamburski z ziemniakami księżniczki
Grzegorz Pomietło, wzorując się na zachowanych przedwojennych przepisach kulinarnych i kartach dań, opracował wiele innych receptur na smakowite specjały. Stale poszerza swoją wiedzę w tym zakresie. Składniki na 4 porcje 1 podwójna pierś z gęsi 20 dag...
czytaj dalejDzik po dworsku
Szef kuchni Dworku Galosa, Krzysztof Gierlach, wyspecjalizował się w przyrządzaniu dań z dziczyzny na bazie tradycyjnych myśliwskich receptur. Przygotowanie takich potraw wymaga znajomości tajników sztuki kulinarnej, doświadczenia i czasu. Kucharz z Dworku Galosa w...
czytaj dalejPolędwiczki wieprzowe zawijane w boczku
Składniki na 1 porcję : 20 dag polędwiczek wieprzowych 5 dag boczku wędzonego 100 ml czerwonego wina z dolnośląskiej winnicy młode ziemniaki przyprawy: tymianek, pieprz czarny cały, koperek, cukier, sól do dekoracji: 5 dag groszku cukrowego Sposób przygotowania : ...
czytaj dalejŚląskie niebo z Bystrzycy Kłodzkiej
Składniki na 4 porcje: 50 dag wędzonego mięsa wieprzowego, 50 dag mieszanych owoców suszonych, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, ewentualnie skórka z cytryny. Przyprawy: 1 laska cynamonu, szczypta cukru, sok z cytryny. Dodatkowo: kluski gotowane na parze. Sposób...
czytaj dalejPierogi z pstrągiem kłodzkim i sosem z sera Ślubowskiego
Pierogi konkursowe dostępne w Hotelu Bukowy Park Medical Spa w Polanicy Zdrój. Danie to zajęło II miejsce w Pojedynku Mistrzów Festiwalu Smaków Liczyrzepy w Karpaczu w dniu 2 lipca 2017r.
czytaj dalejSmażony pstrąg z makaronem z cukinii i sosem bolonese
Dzisiaj pstrąg z nietypowym makaronem z cukinii i bardzo intensywnym sosem z marchwi, wina i pomidorków. Składniki na 1 porcję : 1. Pstrąg 200g 2. Cukinia 150g 3. Pomidorki cherry z gałązką 3 szt. Sos bolonese : 1. Marchewka 100g 2. Cukinia 100g 3. Pomidory pelatti...
czytaj dalejSchab Tumski
Tym razem prezentujemy wyśmienity schab przygotowany przez Szefa Kuchni Karczmy Młyńskiej w Hotelu Tumskim we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję : 1. Schab 0,16 kg 2. Boczek 0,08 kg ( 2 cienkie długie plastry) 3. Cebula 0,07 kg 4. Ser żółty 0,05 kg 5. Olej 0,05 l...
czytaj dalejPstrąg Kłodzki Pieczony
Wyśmienity Pstrąg kłodzki pieczony serwowany w Karczmie Młyńskiej w Hotelu Tumskim we Wrocławiu. Składniki na 1 porcję : - Pstrąg kłodzki 1 szt. - Marchew mała 3 szt. - Pasternak 0.2 - Tymianek świeży - Masło 0.08 - Cytryna 0.03 - Sól - Pieprz - Olej 0,2 - Oliwa 0,05...
czytaj dalej