Praliny z wędzonego pstrąga z majonezem ziołowym

Barka Tumska

Przepis na wyjątkową przystawkę w postaci wyśmienitych pralin z dolnośląskiego pstrąga.
Danie stworzone według Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka.

Składniki na 4 porcje
praliny:
2 wędzone pstrągi (60 dag), 5 dag majonezu, 10 dag czerwonej cebuli, pestki dyni
majonez ziołowy:
300 ml oleju z pestek winogron, 70 g natki pietruszki, 70 g szczypiorku, 70 g koperku, 1 jajko, 20 g musztardy
przyprawy:
sól, pieprz

Sposób przygotowania
Przygotować praliny: pstrągi dokładnie oczyścić. Oddzielić ości i skórę, mięso ryby rozdrobnić na kawałki. Dodać majonez i cebulę posiekaną w drobną kostkę. Dokładnie wymieszać. W dłoniach uformować kulki i obtoczyć je w pestkach dyni.
Przygotować majonez ziołowy: zioła zmiksować z olejem, jednocześnie podgrzewać całość do temperatury 60°C.
W ten sposób powstanie ciemnozielony olej ziołowy.
Po zmiksowaniu olej przecedzić przez gazę. W misce ubić żółtko z odrobiną soli, następnie dodać musztardę i powoli wtłaczać olej ziołowy. Cały czas mieszać, aż do uzyskania zielonego majonezu. Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.