Tatar z jelenia z zapiekanym serem

Restauracja Babinicz w kompleksie Dworzysko

Mieszkańcy Dolnego Śląska, a w szczególności Szczawna Zdroju, Wałbrzycha i okolic, mają prawdziwe szczęście, mogąc cieszyć się bliskością magicznego miejsca, jakim jest Restauracja Babinicz, wchodząca w skład kompleksu Dworzysko.
Pasja kulinarna i myśliwska właściciela łączy się tu z talentem i profesjonalizmem szefa kuchni Wojciecha Harapkiewicza.
Kreowane potrawy – zdrowe, tworzone z najwyższej jakości produktów regionalnych oraz tych wyhodowanych we własnym ogrodzie – powstają na oczach gości.

Składniki na 1 porcję
tatar: 120 g jelenia sudeckiego, sól, pieprz, 40 ml oleju słonecznikowego
zapiekany ser: Kąsek Sudecki – tradycyjny camembert w kształcie serca z Wańczykówki,
kawałek zielonej części pora, masło
dodatkowo: majonez chrzanowy z zieloną pietruszką, jarzębina w cukrze, krwawnik, galaretka
z kwiatu bzu i Cydru Trzebnickiego, puder z młodego jęczmienia, borowiki marynowane, ziemia jadalna

Sposób przygotowania
Przygotować tatara z jelenia sudeckiego: mięso drobno posiekać razem z solą, pieprzem i olejem słonecznikowym.
Na tatarze ułożyć galaretkę z Cydru Trzebnickiego. Udekorować zielem krwawnika.
Przygotować ser: Kąsek Sudecki przekroić w poprzek, a następnie zapiekać 4 minuty w piecu nagrzanym do temperatury 180°C. Ser udekorować podsmażonymi paseczkami zielonej części pora. Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.