Kurki z jabłkiem po wrocławsku

Art Hotel we Wrocławiu

Od 2012 roku Art Restauracja jest certyfikowanym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W zmieniającej się sezonowo karcie znajdziemy dania komponowane z dolnośląskich produktów regionalnych, m.in. ryb, serów farmerskich, nabiału, warzyw i owoców z lokalnych upraw i sadów, grzybów z Borów Dolnośląskich i przetworów od lokalnych producentów. Doskonale ilustrują to takie specjały jak kurki z jabłkiem po wrocławsku.

Składniki na 1 porcję
10 dag kurek
20 g cebuli
50 g jabłka
20 g masła
30 ml białego wina
przyprawy:
tymianek, sól, pieprz
do dekoracji:
mikrozioła i kiełki

Sposób przygotowania
Świeże kurki oczyścić pędzelkiem z igliwia. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić na patelni, włożyć cebulę i zeszklić ją na złoty kolor. Dołożyć kurki i podsmażać około 2 minut. Następnie dodać jabłko, podlać białym winem, odparować i przyprawić do smaku. Danie udekorować mikroziołami i kiełkami.