Wątróbka na jabłku glazurowanym gryczanym miodem i z sosem z aronii

Hotel Bukowy Park **** Medical Spa

Tym razem danie konkursowe dostępne w Hotelu Bukowy Park Medical Spa w Polanicy Zdrój, które zajęło
II miejsce w Pojedynku Mistrzów Festiwalu Smaków Liczyrzepy w Karpaczu w dniu 2 lipca 2017r.

Składniki na 10 porcji:

– wątróbka 1 kg
– jabłka 1 kg
– aronia 1 kg
– wino czerwone 0,2l 
– cukier 0,2 kg
– miód gryczany 0,2 kg
– masło 0,3 kg
– cytryna 0,1 kk
– sól
– pieprz

Sposób przyrządzenia:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i suszymy. Jabłko kroimy w plastry ok.1 cm, kropimy sokiem z cytryny. Z cukru przygotowujemy karmel, rozprowadzamy winem, dorzucamy owoce aronii. Jabłko glazurujemy na rozgrzanej patelni z miodem. Wątróbkę smażymy na klarowanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy składniki w całość polewając sosem z aronii.