Comber z sarny

Pałac Staniszów

Doskonały na przystawkę comber z sarny przygotowany przez Piotra Motałę, szefa kuchni restauracji Pałacu Staniszów.

Składniki na jedną porcję :
15 dag combra z sarny
marynata: oliwa z oliwek, 3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu
biszkopt: 1 jajko, 3 dag mąki pszennej, 3 dag cukru, 3 dag posiekanych orzechów włoskich, przyprawa korzenna,
goździk, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, pieprz, anyż, skórka z pomarańczy, skórka z cytryny, cukier
dodatek warzywny: po 10 dag brukselki, borowików, jagód, 1 jabłko, masło

Sposób przygotowania :
Przygotować mięso:
comber marynować około 2 godziny. Następnie obsmażyć z każdej strony i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170˚C. Piec przez 6 minut.
Przygotować biszkopt: wymieszać podane składniki, a następnie piec około 20 minut w temperaturze 160˚C.
Przygotować dodatek warzywny: jabłko pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Po 2 minutach dodać cukier, jagody, brukselkę i borowiki. Smażyć około 7 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu. Danie serwować na gorąco.