Przystawki
Co ma piernik do Wrocławia ?
Pierniki kojarzą się nam przede wszystkim z Toruniem i świętami Bożego Narodzenia. Tymczasem prawdziwą piernikową potęgą był też Wrocław, a tradycje piernikarskie należą do najstarszych elementów dziedzictwa kulturowego Śląska. Płaszczyzną wymiany opinii i...
read moreComber z sarny
Doskonały na przystawkę comber z sarny przygotowany przez Piotra Motałę, szefa kuchni restauracji Pałacu Staniszów. Składniki na jedną porcję : 15 dag combra z sarny marynata: oliwa z oliwek, 3 ziarna jałowca, 2 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu biszkopt:...
read moreTatar z jelenia z zapiekanym serem
Mieszkańcy Dolnego Śląska, a w szczególności Szczawna Zdroju, Wałbrzycha i okolic, mają prawdziwe szczęście, mogąc cieszyć się bliskością magicznego miejsca, jakim jest Restauracja Babinicz, wchodząca w skład kompleksu Dworzysko. Pasja kulinarna i myśliwska...
read moreKurki z jabłkiem po wrocławsku
Od 2012 roku Art Restauracja jest certyfikowanym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. W zmieniającej się sezonowo karcie znajdziemy dania komponowane z dolnośląskich produktów regionalnych, m.in....
read moreGolonka miodowo-piwna
Browar Kamienica to miejsce doskonale znane narciarzom, amatorom pieszych i rowerowych wycieczek górskich, miłośnikom dobrej kuchni, bazującej na produktach lokalnych oraz entuzjastom piwa rzemieślniczego. Wszystkie gatunki piwa warzone są na miejscu, w sposób...
read moreKarp smażony na maśle klarowanym
Prosto ze Stawów Milickich na talerz. Spróbujcie przepisu na karpia z soczewicą i innymi dodatkami. Składniki na 1 porcję 40 dag fileta z karpia milickiego 15 dag czerwonego buraka 50 g jarmużu 1 marchew po 50 g czerwonej i czarnej soczewicy 1 korzeń pora...
read moreAmur pieczony z pieprzem cytrynowym, pęczak z pesto tymiankowym i salsa warzywna
Gospoda 8 Ryb to miejsce gdzie koniecznie trzeba przyjechać aby zjeść dolnośląską rybę. Tym razem przepis na amura. Składniki na 1 porcję 40 dag amura 50 g kaszy pęczak sok z 1 cytryny lub limonki sok z ½ pomarańczy 1 marchew 10 dag świeżego szpinaku baby...
read morePierogi z karpiem
Przepis w sam raz na święta bożonarodzeniowe. Takie pierogi z karpiem przypadną do gustu wielu uczestnikom kolacji wigilijnej. Składniki na 4 porcje ciasto: 1 kg mąki pszennej, 3 jajka, sól, 500 ml wody, 25 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego...
read moreSałatka Grety
W 2010 roku Villa Greta została uznana za najlepsze gospodarstwo agroturystyczne na Dolnym Śląsku. Potwierdzeniem jakości restauracji jest fakt, że została ona dwukrotnie wyróżniona w prestiżowym Żółtym Przewodniku Gault&Millau. Nie trzeba chyba dodawać, że dania...
read moreGrillowany ser ślubowski na purée brzoskwiniowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechowej kruszonki
Lekka przystawka w której główną rolę gra doskonały ser Ślubowski - dolnośląski produkt regionalny. Składniki na 1 porcję 1 brzoskwinia 10 dag masła ser ślubowski łuskane orzechy włoskie Sposób przygotowania Przygotować purée brzoskwiniowe:...
read morePraliny z wędzonego pstrąga z majonezem ziołowym
Przepis na wyjątkową przystawkę w postaci wyśmienitych pralin z dolnośląskiego pstrąga. Danie stworzone według Szefa Kuchni Mariusza Kucharczaka. Składniki na 4 porcje praliny: 2 wędzone pstrągi (60 dag), 5 dag majonezu, 10 dag czerwonej cebuli, pestki...
read moreŻeberka w oplocie
Restauracja Uczta należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Specjalnością lokalu są dania kuchni polskiej, bazujące na dolnośląskich produktach regionalnych i lokalnych. Są wśród nich specjały z dziczyzny oraz runa leśnego, przygotowywane na prawdziwej...
read more