Hekele – wrocławski tatar ze śledzia

Gastropub Wrocławska

Szef kuchni Konrad Latawiec i jego zastępca Piotr Kula proponują jako przystawkę wrocławski tatar ze śledzia „Hekele”
To połączenie wędzonego boczku z marynowanym śledziem, czyli dwóch typowo wrocławskich ingrediencji.
Danie było w dawnej kuchni miasta przykładem poszukiwań oryginalnego smaku, dzisiaj także jest doceniane przez gości lubiących niebanalne połączenia.

Składniki na 1 porcję
l 15 dag solonych płatów śledziowych
l 1 jajko ugotowane na twardo
l 5 dag boczku wędzonego parzonego
l 5 dag ogórków kiszonych
l 5 g szczypiorku
l 10 g musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania :
Namoczyć płaty śledziowe, a następnie osuszyć je na ręczniku kuchennym. Śledzie, boczek, jajko ugotowane na twardo
oraz ogórki pokroić w kostkę. Dołożyć do smaku musztardę sarepską i drobno pokrojony szczypiorek. Całość wymieszać. Udekorować.