Pita z serem

Gospoda Kruszyna

Gospoda Kruszyna należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska w ramach Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. To prawdziwa gospoda z dobrą kuchnią, która bazuje na lokalnych produktach i bardzo wyraźnie nawiązuje do tradycji kulinarnych przywiezionych w okolice Bolesławca z dawnych Kresów Rzeczpospolitej oraz z Bośni i Hercegowiny.

Składniki na 10 porcji :
ciasto: mąka tortowa, 5 jajek, woda (ile ciasto przyjmie), ½ szklanki oleju
nadzienie: dynia starta na tarce, 70 dag białego sera, 3 jajka, cukier waniliowy, 22 dag cukru
dodatkowo: śmietana do polania, cukier do posypania

Sposób przygotowania :
Przygotować ciasto: z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować je na bardzo cienkie placki.
Odstawić do podsuszenia, a następnie posmarować olejem.
Przygotować nadzienie: biały ser zmielić w maszynce lub zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Przygotować pitę: na placki ciasta nakładać farsz. Zwinąć w rulony i przełożyć je do nasmarowanej olejem blachy.
Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.