Golonka miodowo-piwna

Browar Kamienica w Stroniu Śląskim

Browar Kamienica to miejsce doskonale znane narciarzom, amatorom pieszych i rowerowych wycieczek górskich, miłośnikom dobrej kuchni, bazującej na produktach lokalnych oraz entuzjastom piwa rzemieślniczego. Wszystkie gatunki piwa warzone są na miejscu, w sposób tradycyjny, z wykorzystaniem czystej górskiej wody oraz lokalnego, polskiego słodu.

Składniki na 1 porcję
1 golonka przednia
Marynata:
1 l wody, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 liści laurowych, 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu, 1 łyżka mielonej papryki ostrej,
5 ziaren pieprzu czarnego, 1/3 szklanki cukru, 5 ziaren jałowca
Glazura miodowo-piwna:
2 łyżki miodu, ½ szklanki piwa Ciemny Anioł z Browaru Kamienica, 1 łyżka musztardy francuskiej, szczypta soli, szczypta pieprzu młotkowanego, szczypta chili
dodatkowo:
kawior z agaru

Sposób przyrządzenia:

Przygotować marynatę: podane składniki zagotować, ostudzić, a następnie zalać golonkę. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Golonkę gotować 3 godziny na małym ogniu.
Przygotować glazurę miodowo-piwną: podane składniki glazury wymieszać. Glazurą polać golonkę, a następnie piec mięso 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Golonkę podawać z ziemniakami i sezonowymi surówkami.
Udekorować kawiorem z agaru.