Smażony pstrąg z makaronem z cukinii i sosem bolonese
Barka TumskaDzisiaj pstrąg z nietypowym makaronem z cukinii i bardzo intensywnym sosem z marchwi, wina i pomidorków.
Składniki na 1 porcję :
1. Pstrąg 200g
2. Cukinia 150g
3. Pomidorki cherry z gałązką 3 szt.
Sos bolonese :
1. Marchewka 100g
2. Cukinia 100g
3. Pomidory pelatti 200g
4. Świeże zioła (tymianek , rozmaryn)
5. Czerwone wino 150ml
6. Sól i pieprz
7. Oliwa z oliwek 100ml
1. Marchewka 100g
2. Cukinia 100g
3. Pomidory pelatti 200g
4. Świeże zioła (tymianek , rozmaryn)
5. Czerwone wino 150ml
6. Sól i pieprz
7. Oliwa z oliwek 100ml
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Dodajemy umyte i poszatkowane liście sałaty i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Przekładamy ją do garnka z zupą, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.