Karp w szarym sosie

Restauracja Książęca Zamek Książ w Wałbrzychu

Danie Szefa Kuchni Grzegorza Dudy inspirowane jest kuchnią staropolską, czego świetnym przykładem jest karp w szarym sosie. To właśnie sos z dodatkiem karmelu, wina, rodzynek i migdałów świetnie podkreśla smak ryb pochodzących ze stawów milickich.

 

Składniki na 4 porcje
1 kg fileta z karpia milickiego
pęczek włoszczyzny
150 ml wytrawnego wina
50 g płatków migdałów
50 g rodzynek
przyprawy: 50 g cukru, 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól

 

 

Sposób przyrządzenia:

Przygotować wywar warzywny: włoszczyznę obrać i zalać 1 litrem wody. Dodać przyprawy i gotować około 8 minut na wolnym ogniu.
Przygotować rybę: filet z karpia delikatnie umieścić w wywarze warzywnym. Gotować 8 minut.
Przygotować sos: w rondelku skarmelizować cukier i wlać przecedzony wywar warzywny. Wlać wino, dodać migdały oraz rodzynki. Sos zredukować, a następnie dołożyć masło. Karpia podawać z odrobiną sosu..