Karp smażony na maśle klarowanym

Gospoda 8 Ryb Stawy Milickie

Prosto ze Stawów Milickich na talerz. Spróbujcie przepisu na karpia z soczewicą i innymi dodatkami.

Składniki na 1 porcję
40 dag fileta z karpia milickiego
15 dag czerwonego buraka
50 g jarmużu
1 marchew
po 50 g czerwonej i czarnej soczewicy
1 korzeń pora
500 ml oleju rzepakowego
10 ml octu winnego czerwonego
przyprawy: sól, pieprz, cukier
do dekoracji: 1 mały burak

Sposób przygotowania
Przygotować rybę:
filet z karpia dokładnie oczyścić i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawić. Następnie panierować w mące i smażyć na patelni z obu stron na rozgrzanym maśle.
Przygotować warzywa: buraka umyć, obrać, pokroić w dowolne kształty. Gotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i cukru. Gdy kawałki buraka zmiękną, zmiksować blenderem. Doprawić octem winnym. Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Gotować w osolonej wodzie. Marchew oczyścić, obrać za pomocą obieraczki, a następnie smażyć w oleju rozgrzanym
do temperatury 180°C. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posolić. Jarmuż pozbawić łodyg, oczyścić, umyć
i osuszyć. Smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 180°C. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posolić.
Korzeń pora (wąsy) oczyścić i osuszyć. Smażyć na złoty kolor. Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.