Amur pieczony z pieprzem cytrynowym, pęczak z pesto tymiankowym i salsa warzywna

Gospoda 8 Ryb Stawy Milickie

Gospoda 8 Ryb to miejsce gdzie koniecznie trzeba przyjechać aby zjeść dolnośląską rybę.
Tym razem przepis na amura.

Składniki na 1 porcję
40 dag amura
50 g kaszy pęczak
sok z 1 cytryny lub limonki
sok z ½ pomarańczy
1 marchew
10 dag świeżego szpinaku baby
15 dag dyni Hokkaido
1 łyżka mascarpone
80 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
500 ml oleju rzepakowego
salsa warzywna:
po 50 g pomidora i papryki, 25 g czerwonej cebuli
pesto tymiankowe:
1 łyżka świeżego tymianku, świeża natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek,
10 g orzeszków pinii l przyprawy: świeża kolendra, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, cukier do smaku
do dekoracji:
pikle z ogórka, 2 łyżeczki konfitury z żurawin, kiełki brokułu

Sposób przygotowania
Przygotować rybę: filet z amura dokładnie oczyścić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Odstawić. Następnie rybę piec 8-10 minutw piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Doprawić sokiem z cytryny. Przygotować kaszę: pęczak ugotować w osolonej wodzie.
Przygotować pesto tymiankowe: tymianek, ząbek czosnku, oliwę i orzeszki pinii rozdrobnić blenderem. Przełożyć do garnka. Przygotować salsę warzywną: z pomidora zdjąć skórkę, z miąższu wydrążyć gniazda nasienne. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżą kolendrą. Marchew oczyścić, obrać za pomocą obieraczki, a następnie smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 180°C. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posolić. Szpinak oczyścić, zblanszować, a następnie odcedzić. Dodać łyżkę masła i dwa drobno pokrojone ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dynię umyć, nie obierać, oddzielić nasiona od miąższu. Miąższ pokroić w kostkę o dowolnej wielkości, a następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać sok z pomarańczy i zmiksować z serkiem mascarpone i śmietanką. Doprawić do smaku. Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.