Amur pieczony z pieprzem cytrynowym, pęczak z pesto tymiankowym i salsa warzywna

Gospoda 8 Ryb Stawy Milickie

Gospoda 8 Ryb to miejsce gdzie koniecznie trzeba przyjechać aby zjeść dolnośląską rybę.
Tym razem przepis na amura.

Składniki na 1 porcję
40 dag amura
50 g kaszy pęczak
sok z 1 cytryny lub limonki
sok z ½ pomarańczy
1 marchew
10 dag świeżego szpinaku baby
15 dag dyni Hokkaido
1 łyżka mascarpone
80 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
500 ml oleju rzepakowego
salsa warzywna:
po 50 g pomidora i papryki, 25 g czerwonej cebuli
pesto tymiankowe:
1 łyżka świeżego tymianku, świeża natka pietruszki, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek,
10 g orzeszków pinii l przyprawy: świeża kolendra, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, cukier do smaku
do dekoracji:
pikle z ogórka, 2 łyżeczki konfitury z żurawin, kiełki brokułu

Sposób przygotowania
Przygotować rybę: filet z amura dokładnie oczyścić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Odstawić. Następnie rybę piec 8-10 minutw piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Doprawić sokiem z cytryny. Przygotować kaszę: pęczak ugotować w osolonej wodzie.
Przygotować pesto tymiankowe: tymianek, ząbek czosnku, oliwę i orzeszki pinii rozdrobnić blenderem. Przełożyć do garnka. Przygotować salsę warzywną: z pomidora zdjąć skórkę, z miąższu wydrążyć gniazda nasienne. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżą kolendrą. Marchew oczyścić, obrać za pomocą obieraczki, a następnie smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 180°C. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posolić. Szpinak oczyścić, zblanszować, a następnie odcedzić. Dodać łyżkę masła i dwa drobno pokrojone ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Dynię umyć, nie obierać, oddzielić nasiona od miąższu. Miąższ pokroić w kostkę o dowolnej wielkości, a następnie przełożyć do garnka i gotować do miękkości.
Pod koniec gotowania dodać sok z pomarańczy i zmiksować z serkiem mascarpone i śmietanką. Doprawić do smaku. Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.

smakidolnegoslaska
119
 Zdjęcia
493
 ludzie
1004
 Następujący
Jerzy Nawara i jego Pasieka Zuzia w Domaszkowie koło Lubiąża. Wspaniały człowiek który stworzył wspaniałe miejsce. Polecamy ścieżkę edukacyjną oraz domek inhalacyjny do apiterapii.
#szlaksmakids #dolnyśląsk #domaszkow #pasiekazuzia #pasieka #edukacja #pszczoły #bees #honey #miód #localproduce #regionalnie #beautifulplace #lowersilesia #polska #poland #travel #szlakByliście już w sklepiku @kiszonkisznajderow na Targpiaście na Obornickiej?
Znajdziecie tu nie tylko ich słynne kiszonki :) #szlaksmakids #targpiast #wroclove #wroclaw #naszlaku #dolnyśląsk #dolnyslask #sznajder #kiszonki #produktlokalny #foodlovers #food #shop #targowisko #poland #smaki #delicious #shoppingW karczmie w Starej kuźni jak zwykle pysznie!
Po zwiedzaniu @kopalniazlota_goldmine koniecznie zajrzyjcie do restauracji :) #goldmine #szlaksmakids #kopalniazlota #karczma #foodie #foodlovers #foodphoto #dolnyśląsk #dolnyslask #instafood #localfood #regionalnie #tasty #hungry #foodphotography #instafoodie #zlotystok #beer #meat #restaurantJedno z ulubionych dań najmłodszych :) przedstawiamy naleśniki z serem i jagodami. A wy jakie  lubicie najbardziej? 
#szlaksmakids #pancakes #nalesniki #naleśniki #dolnyslask #lowersilesia #foodie #kidsmenu #foodlovers #food #instafood #dessert #tasty #sweet #deliciousDziś Kapituła Szlaku Kulinarnego Smaki Dolnego Śląska odwiedziła  kandydata do członkostwa w szlaku :) @restauracja_manufaktura w Świdnicy.
Krótko podsumowując jest to świetne miejsce z charakterem, masą potraw przygotowanych na bazie regionalnych produktów, miłośnicy dolnośląskiego wina i piwa również będą zadowoleni.

Już teraz polecamy ale na ostateczny werdykt musimy poczekać.

#szlaksmakids #dolnyslask #foodlovers #foodie #food #manufaktura #swidnica #localfood #travel #culinaryheritage #culinaryroutes #instafood #foodphotography #chef #restaurant #restauracjaSezon grzybowy już dawno za nami. Jak komuś zabrakło własnych przetworów to może liczyć na @runoland_food.

#szlaksmakids #dolnyśląsk #culinaryheritage #runoland #las #forest #grzyby #naturalfood #foodlovers #tasty #localproduce #family #familybuisness #firmarodzinnaSą soki i chipsy jabłkowe prosto z Maciejowego Sadu. Dziękujemy i zabieramy na ITB w Berlinie :) 🍎🍏❤️💪
#maciejowysad #dolnyśląsk #dolnyslask #szlaksmakids #polska #poland #sokjablkowy #chipsy #jablko #applejuice #delicious #healthyfood #foodlovers #localfood #lutynia #culinaryheritage #lowersilesiaKiełbasa domowa z Masarni Urbanowskich jedzie z nami do Berlina. Wspólnie z @runoland_food @kiszonkisznajderow
Maciejowy Sad
@piernikarniawroclawska
Młyn Usługowy Zenon Feszczuk 
Będziemy promować Smaki Dolnego Śląska!

#szlaksmakids #runoland #kielbasa #dolnyslask #pierniki #kiszonki #przetwory #foodporn #foodlovers #instafood