Rosół z kołdunami

Dwór Liczyrzepy w Karpaczu

Restauracja należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, dlatego szef kuchni Piotr Lipski ma w swoim repertuarze wiele smakołyków z lokalnych i regionalnych ingrediencji. Klasycznym daniem kresowym, serwowanym turystom w Dworze Liczyrzepy, jest pochodzący z Litwy rosół z kołdunami.

Składniki na 70 – 80 kołdunów :
ciasto: 60 dag mąki pszennej, 1-2 jajka
nadzienie: 50 dag łopatki lub szynki wieprzowej bez kości
przyprawy: czosnek, majeranek, sól, pieprz
rosół tradycyjny: wołowina, drób, włoszczyzna, przyprawy,
natka pietruszki

Sposób przygotowania :
Ugotować rosół tradycyjny.
Przygotować ciasto: z mąki pszennej, jajek i wody wyrobić ciasto jak na tradycyjne pierogi. Przygotować nadzienie: mięso z łopatki lub szynki wieprzowej zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Następnie dodać przyprawy i trochę wody, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać kieliszkiem małe krążki. Następnie nakładać na każdy krążek ciasta małą kulkę farszu, przykryć drugim krążkiem. Zlepić brzegi ciasta. Kołduny wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut. Zahartować zimną wodą. Rosół podawać z kołdunami i natką pietruszki.