Rabarbarowa kruszonka

Restauracja Przystań we Wrocławiu

Szef kuchni, pracując już w Marinie i w Przystani, odbył staż w prestiżowym instytucie Paula Bocuse’a w Lyonie. To dlatego zarówno w jednej, jak i w drugiej restauracji kucharze wykorzystują do przygotowania potraw nowoczesne metody kulinarne, dzięki którym dania zachowują naturalne walory smakowe oraz wszelkie wartości odżywcze. Menu tworzą z najwyższą dbałością o właściwą
kompozycję i harmonię smaków. Wszystkie dania są przygotowywane z wysokiej jakości produktów, z dodatkiem pachnących ziół i sezonowych warzyw. Wiele z tych ingrediencji pochodzi z Dolnego Śląska.

Składniki na 4 porcje :
60 dag rabarbaru
80 g cukru
½ laski wanilii
1 kora cynamonu
kruszonka: 200 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g masła
dodatkowo: lody naturalne

Sposób przygotowania :
Rabarbar umyć, ale nie obierać. Następnie pokroić w kostkę i zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny. Odcedzić do naczynia. Uzyskany sok zredukować z cynamonem oraz ziarenkami wanilii do 1/5 objętości.
Dołożyć rabarbar i krótko przesmażyć. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki dokładnie ucierać, aż do uzyskania konsystencji drobnej kaszy. Suszyć 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C na złoty kolor.
Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.