Żurek

Zamek Kliczków

Żurek na wiele okazji – za każdym razem wychodzi wyborny.

Składniki :
– 5 kg kości wieprzowych wędzonych suchy
– 1 kg marchew
– 1 szt seler
– 0,5 kg korzeń pietruszka
– 1 szt por
– 2 kg kielbasa
– 0,25 sól
– 0,15 pieprz
– 100 ml ocet
– 0,5 l śmietanki 30 %
– 0,5 kg mąka
– 0,20 majeranek
– 0,1 liść laurowy
– 0,1 ziele angielskie
– 2 główki czosnku
– 0,5 kg chrzan

Dodatkowo:
– śmietana do podania
– świeże zioła

Żurek

Sposób przyrządzenia:

Przygotować wywar z kości wędzonych, warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela gotujemy ok. 2 godzin następnie wszystko przecedzamy. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Dodajemy to wszystko do gotowego bulionu doprawiamy solą pieprzem czosnkiem chrzanem. Dodać śmietanę, mąkę i ocet na końcu zaprawić majerankiem.