"Pstrąg Kłodzki"

Smażalnia Pstrąga

na szlaku: 035

video

Witaj w smażalni Pstrąg Kłodzki!

Nasza Smażalnia znajduje się na terenie Ośrodka Hodowli Pstrąga w Ścinawce Średniej na Ziemi Kłodzkiej. 

W Ścinawce Średniej wylęgarnia pstrągów istniała już przed II wojną światową. Obecnie materiał zarybieniowy i hodowla tych ryb prowadzone są w stawach zasilanych wodą z naturalnych źródeł. Właściciele firmy polecają pstrągi nie tylko ze względu na ich oczywiste walory smakowe i zdrowotne, lecz również dlatego, że posiadają wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu dań z ryb.

Proponujemy Państwu pstrągi nie tylko ze względu na ich oczywiste walory smakowe, czy zdrowotne, lecz również dlatego, że posiadamy wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu potraw gdzie dominują ryby.

Zapraszamy do naszej smażalni gdzie można zjeść pstrąga pochodzącego z Ośrodka Hodowli Pstrąga w Ścinawce Średniej, który to został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2012 r. oraz w roku 2014 dołączył do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego promującego bogactwo i różnorodność regionu Dolnego Śląska.

Do zobaczenia!

Posiadamy również w ofercie pstrąga wędzonego sposobem tradycyjnym.

Sam proces wędzenia należy do najdawniejszych sposobów utrwalania żywności. W procesie wędzenia, ryby nabierają szczególnych walorów smakowych nieosiągalnych przy żądnej innej metodzie obróbki ryb. Produkty używane do wytworzenia wędzonego pstrąga nie zmieniły się od wielu lat. Używane są wyłącznie ryby, solanka, a wędzenie przebiega w tradycyjny sposób przy użyciu drewna liściastego. 

 

 

SPK Marcin Ćwikła
57-410 Ścinawka Średnia
ul. Piłsudskiego 5A
tel. 695414740
www.smazalnia-pstrag-kodzki.business.site

Smażalnia Pstrąga "Pstrąg Kłodzki"

}

Godz. otwarcia smażalni:
piątek – niedziela 12:00 – 18:00