W zgodzie z naturą

Sery Łomnickie z Koziej Łąki

na szlaku: 030

Witajcie w naszym gospodarstwie!

Sery Łomnickie są wytwarzane, w gospodarstwie ekologicznym „Kozia Łąka” przez Bożenę i Daniela Sokołowskich, tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadają tradycyjny skład i tradycyjną nazwę. Produkty o wyjątkowej jakości, dobrej renomie i cechach wynikających ze specyfiki regionu.

Sery wytwarzane są z mleka koziego niepasteryzowanego, pozyskiwanego głównie od własnych zwierząt. Nasza hodowla znajduje się we wsi Łomnica, gmina Mysłakowice, wśród pół i lasów, z dala od aglomeracji miejskich. Kozy są hodowane w systemie ekologicznym, mają swobodny dostęp do bogatych w zioła łąk i pastwisk. Stado jest pod stałą opieką weterynaryjną a mleko badane jest kilka razy w miesiącu. Mleko do produkcji serów jest bardzo dobrej jakości, co ma bezpośredni związek  ze sposobem ich karmienia i prowadzenia stada.

Nasza serowarnia jest od 2012 roku zakładem zarejestrowanym z możliwością sprzedaży produktów na terenie całego kraju i krajów UE.

Sery Łomnickie są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Są laureatami wielu prestiżowych nagród. Między innymi w 2012 roku otrzymały najwyższe wyróżnienie „Perła”. Nasze sery są sprzedawane i podawane w wielu sklepach i restauracjach Dolnego Śląska.

Obecnie produkujemy kilkadziesiąt gatunków sera koziego!

Nasze sery długodojrzewające naturalne i z dodatkiem ziół i przypraw dojrzewają około 3 – 5 miesięcy.
Ich nazwy, takie jak „Niedzwiednik”, „Koziniec”, „Krowiniec”, „Śmielec”, „Koziarki”, oznaczają mniejsze lub większe szczyty Karkonoszy i w ten sposób zwracają uwagę na ich związek z regionem.
W ofercie mamy :
• Sery młode, świeże, naturalne lub z dodatkami
• Sery twarogowe
• Sery typu ricotta
• Jogurty naturalne i smakowe
• Śmietanę
• Bryndzę kozią
• Fetysz
• Sałatkowy
• Sery wędzone
• I inne

Naszą ofertę uzupełniamy również o sery z mleka krowiego pochodzącego z sąsiadującego z nami gospodarstwa. Wytwarzamy z nich sery dojrzewające, świeże, twarogowe a także jogurty.

Jesteśmy członkiem Stowarzyszenia Zagrody Edukacyjne. Prowadzimy szeroko pojętą działalność edukacyjną w zakresie ekologii i przetwórstwa mleka organizując warsztaty, pobyty i wizyty w naszym gospodarstwie.  Jesteśmy członkiem Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europy ”Culinary Haritage Europe”.

ul. Lipowa 3, Łomnica k. Jeleniej Góry
tel. 608 55 45 71
kozialaka@serylomnickie.pl
www.serylomnickie.pl

Sery Łomnickie z Koziej Łąki

Nasze produkty możesz kupić online TUTAJ.

smakidolnegoslaska
83
 Zdjęcia
303
 ludzie
403
 Następujący
Bezy z kremem, owocami i sosem z czarnej porzeczki na warsztatach kulinarnych
Ciasta Bożonarodzeniowe prowadzone przez Gosię Łuczak oraz Zbyszka Koźlika.

#szlaksmakids #beza #owoce #sos #dolnyśląsk #wroclaw #foodphotography #desserts #sweet #warsztatykulinarneWarsztaty kulinarne Smaki Dolnego Śląska!
Przyjdziesz?
smakidolnegoslaska.pl
#warsztatykulinarne #culinary #food #chef #wroclove #szlaksmakidsZapraszamy na warsztaty - ciasta bożonarodzeniowe!
26.11.2018 poniedziałek
Godz. 17:00
Cena :220 zł
Czas trwania: 3h
https://bit.ly/2Bgx1SA
#szlaksmakids #smaki #warsztatykulinarne #dolnyśląsk #desery #foodporn #ciasta #torty #bozenarodzenie #swieta #christmas #artsystem #wroclawMała wizyta w Lutyni!

#maciejowysad #owoceleśne #szlaksmakids #fruits #naturefood #instafood #dolnyśląsk #lutyniaSłyszeliście o przepisie na karpia w szarym sosie autorstwa Szefa Kuchni @grzegorzduda2?
Na codzień zjecie to danie w @restauracja_ksiazeca
w Zamku Książ.

#szlaksmakids
#zamekksiąż #walbrzych #dolnyśląsk #dolnyslask #karpmilicki #karp #fish #kuchniadworska #restauracjaksiążęca #chef #foodporn #foodie #foodlover #instafood #foodphotographySezon dla grzybiarzy w pełni!
A jeśli nie macie czasu chodzić po lesie to zawsze możecie kupić gotowe przetwory oraz suszone grzybki z Runolandu ;) #szlaksmakids #grzyby #grzybobranie #borydolnoslaskie #dolinabaryczy #dolnyśląsk #dolnyslask #prawdziwki #podgrzybki #smaki #lowersilesia #poland #forest #las #foodphotography #instafood #instaphoto #runoleśneDzik po dworsku według Krzysztofa Gierlacha z Dworku Galosa mistrza kuchni myśliwskiej.

#szlaksmakids #foodphotography #foodporn #dolnyśląsk #dworekgalosa #dzik #dziczyzna #kuchniamyśliwska #mysliwy #czosnek #boar #culinaryroute #chef #delicious #meatlovers #instafood #smaki #lowersilesia #poland #polska #hungry #wowNajlepszej jakości wina dolnośląskie prosto z @winnicejaworek

#wine🍷 #winelover #wine #whitewine #redwine #dolnyśląsk #jaworek #winnica #vineyards #vine #restaurant #foodie #bottle #bottles #photography #instaphoto #poland #lowersilesia #szlaksmakids #winoW dniach 9-18 listopada zapraszamy na Dolny Śląsk na jesienną edycję akcji Cztery Pory Roku!
Szczegóły akcji na https://bit.ly/2SnDe5I

#foodporn #szlaksmakids #dziczyzna #runoleśne #smaki #poland #czteryporyroku #jesień #2018 #restauracje #producenci #sklepy #lokalnie #regionalfood #dolnyśląsk #chef #foodlover #restaurant #shops #localproduct