Przetwórstwo farmerskie

Sery Ślubowskie

na szlaku: 025

Witajcie w naszej serowarni!

Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk , rozpoczęło swoją działalność w połowie 2011r. Początek swojej działalności spędziłem na poszukiwaniu idealnego surowca. Moim podstawowym warunkiem, było znalezienie niedużego hodowcy, będącego pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych, który byłby w stanie jednostkowo zaspokoić moje zapotrzebowanie na mleko. Po roku poszukiwań i licznych próbach współpracy z producentami, udało mi się znaleźć hodowcę, który posiada nieduże stado i to jeszcze składające się w przeważającej mierze z krów rasy Jersey i Simental. To właśnie dzięki mieszance mleka pochodzącego od tych ras, uzyskałem surowiec spełniający w 100% moje oczekiwania. Mleko ma dużą zawartość tłuszczu od 4,6% do 5,6%, średnio z mleka mieszanego 4,85% oraz białka od 3,6% do 4,0%, średnio z mleka mieszanego 3,55%.
To właśnie między innymi dzięki tym dwóm parametrom, udaje się wytwarzać sery o niepowtarzalnych walorach organoleptycznych i smakowych.

Od początku swojej działalności, Serowarnia nastawiona była na produkcje różnego rodzaju serów, choć rozpoczęliśmy od serów podpuszczkowych niedojrzewających (to dobry produkt pozwalający na przyswojenie tajników technologicznych związanych z obróbką mleka i wytwarzaniu sera) . Następnie doszedł ser typu RICOTTA, potem twarożki i twarogi a od czerwca 2015 roku wdrożyliśmy wytwarzanie serów długo dojrzewających. W obecnej chwili, po rozszerzeniu parku maszynowego o nowy 300 litrowy kocioł serowarski firmy PLEVNIK i zastąpieniu drobnego sprzętu nieprofesjonalnego, sprzętem wysoko specjalistycznym, wytwarzamy sery, które śmiało mogą konkurować swoją jakością i walorami smakowymi z serami produkowanymi w serowarniach takich potęg jak Włosi, Szwajcarzy, Francuzi czy Hiszpanie. Pomimo wprowadzenia zmian maszynowo- technologicznych, gro czynności nadal wykonywana jest ręcznie, dzięki czemu serowar ma niepowtarzalną możliwość osobistego i bezpośredniego ingerowania w przetwarzany surowiec, co odbija się na jakości produkowanych serów. W dalszym ciągu sery wytwarzane są z mleka krowiego niestandaryzowanego (zawartość tłuszczu i białka jest zmienna), niepasteryzowanego (nie jest poddawane wysokotemperaturowej obróbce cieplnej) i pełnego (nie jest odciągana śmietanka).

Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych produktów, które dostępne są w licznych Sklepach, Restauracjach i Hotelach na terenie Wrocławia. Istnieje także możliwość zakupu sera bezpośrednio z serowarni mieszczącej się we wsi Ślubów 13 na terenie powiatu Górowskiego.

Zapraszamy na zakupy!

Nasze sery powtają w Ślubowie – małej wsi w powiecie górowskim (województwo dolnośląskie).
Ten rolniczy region, leżący na styku województw dolnośląskiego, wielkopolskiego i lubuskiego, charakteryzuje się brakiem uciążliwego, nieprzyjaznego dla środowiska przemysłu, przez co należy do nielicznych już obszarów czystych ekologicznie.
Pozwala nam to na hodowlę krów i produkcję mleka na najwyższym poziomie, zgodną z najbarziej rygorystycznymi normami.

W naszej ofercie znajdziecie Państwo najwyższej jakości  sery podpuszczkowe długodojrzewające takie jak Gouda, Tylżycki, Maślany, Słoneczny, Szwajcar, sery podpuszczkowe niedojrzewające, ser twarogowy, ser twarożkowy, ser typu Ricotta, sery w zalewie, Mozzarella, ser grillowy, rolady serowe, feta, pasty serowe, jogurty, masło oraz śmietanę.

 

Ślubów 13
56-200 Góra

tel. 604 433 373

kontakt@seryslubowskie.pl

www.seryslubowskie.pl

Sery Ślubowskie

smakidolnegoslaska
83
 Zdjęcia
303
 ludzie
403
 Następujący
Bezy z kremem, owocami i sosem z czarnej porzeczki na warsztatach kulinarnych
Ciasta Bożonarodzeniowe prowadzone przez Gosię Łuczak oraz Zbyszka Koźlika.

#szlaksmakids #beza #owoce #sos #dolnyśląsk #wroclaw #foodphotography #desserts #sweet #warsztatykulinarneWarsztaty kulinarne Smaki Dolnego Śląska!
Przyjdziesz?
smakidolnegoslaska.pl
#warsztatykulinarne #culinary #food #chef #wroclove #szlaksmakidsZapraszamy na warsztaty - ciasta bożonarodzeniowe!
26.11.2018 poniedziałek
Godz. 17:00
Cena :220 zł
Czas trwania: 3h
https://bit.ly/2Bgx1SA
#szlaksmakids #smaki #warsztatykulinarne #dolnyśląsk #desery #foodporn #ciasta #torty #bozenarodzenie #swieta #christmas #artsystem #wroclawMała wizyta w Lutyni!

#maciejowysad #owoceleśne #szlaksmakids #fruits #naturefood #instafood #dolnyśląsk #lutyniaSłyszeliście o przepisie na karpia w szarym sosie autorstwa Szefa Kuchni @grzegorzduda2?
Na codzień zjecie to danie w @restauracja_ksiazeca
w Zamku Książ.

#szlaksmakids
#zamekksiąż #walbrzych #dolnyśląsk #dolnyslask #karpmilicki #karp #fish #kuchniadworska #restauracjaksiążęca #chef #foodporn #foodie #foodlover #instafood #foodphotographySezon dla grzybiarzy w pełni!
A jeśli nie macie czasu chodzić po lesie to zawsze możecie kupić gotowe przetwory oraz suszone grzybki z Runolandu ;) #szlaksmakids #grzyby #grzybobranie #borydolnoslaskie #dolinabaryczy #dolnyśląsk #dolnyslask #prawdziwki #podgrzybki #smaki #lowersilesia #poland #forest #las #foodphotography #instafood #instaphoto #runoleśneDzik po dworsku według Krzysztofa Gierlacha z Dworku Galosa mistrza kuchni myśliwskiej.

#szlaksmakids #foodphotography #foodporn #dolnyśląsk #dworekgalosa #dzik #dziczyzna #kuchniamyśliwska #mysliwy #czosnek #boar #culinaryroute #chef #delicious #meatlovers #instafood #smaki #lowersilesia #poland #polska #hungry #wowNajlepszej jakości wina dolnośląskie prosto z @winnicejaworek

#wine🍷 #winelover #wine #whitewine #redwine #dolnyśląsk #jaworek #winnica #vineyards #vine #restaurant #foodie #bottle #bottles #photography #instaphoto #poland #lowersilesia #szlaksmakids #winoW dniach 9-18 listopada zapraszamy na Dolny Śląsk na jesienną edycję akcji Cztery Pory Roku!
Szczegóły akcji na https://bit.ly/2SnDe5I

#foodporn #szlaksmakids #dziczyzna #runoleśne #smaki #poland #czteryporyroku #jesień #2018 #restauracje #producenci #sklepy #lokalnie #regionalfood #dolnyśląsk #chef #foodlover #restaurant #shops #localproduct