Przetwórstwo farmerskie

Sery Ślubowskie

na szlaku: 025

Witajcie w naszej serowarni!

Przetwórstwo Farmerskie SERY ŚLUBOWSKIE Igor Pietrzyk , rozpoczęło swoją działalność w połowie 2011r. Początek swojej działalności spędziłem na poszukiwaniu idealnego surowca. Moim podstawowym warunkiem, było znalezienie niedużego hodowcy, będącego pod stałym nadzorem służb weterynaryjnych, który byłby w stanie jednostkowo zaspokoić moje zapotrzebowanie na mleko. Po roku poszukiwań i licznych próbach współpracy z producentami, udało mi się znaleźć hodowcę, który posiada nieduże stado i to jeszcze składające się w przeważającej mierze z krów rasy Jersey i Simental. To właśnie dzięki mieszance mleka pochodzącego od tych ras, uzyskałem surowiec spełniający w 100% moje oczekiwania. Mleko ma dużą zawartość tłuszczu od 4,6% do 5,6%, średnio z mleka mieszanego 4,85% oraz białka od 3,6% do 4,0%, średnio z mleka mieszanego 3,55%.
To właśnie między innymi dzięki tym dwóm parametrom, udaje się wytwarzać sery o niepowtarzalnych walorach organoleptycznych i smakowych.

Od początku swojej działalności, Serowarnia nastawiona była na produkcje różnego rodzaju serów, choć rozpoczęliśmy od serów podpuszczkowych niedojrzewających (to dobry produkt pozwalający na przyswojenie tajników technologicznych związanych z obróbką mleka i wytwarzaniu sera) . Następnie doszedł ser typu RICOTTA, potem twarożki i twarogi a od czerwca 2015 roku wdrożyliśmy wytwarzanie serów długo dojrzewających. W obecnej chwili, po rozszerzeniu parku maszynowego o nowy 300 litrowy kocioł serowarski firmy PLEVNIK i zastąpieniu drobnego sprzętu nieprofesjonalnego, sprzętem wysoko specjalistycznym, wytwarzamy sery, które śmiało mogą konkurować swoją jakością i walorami smakowymi z serami produkowanymi w serowarniach takich potęg jak Włosi, Szwajcarzy, Francuzi czy Hiszpanie. Pomimo wprowadzenia zmian maszynowo- technologicznych, gro czynności nadal wykonywana jest ręcznie, dzięki czemu serowar ma niepowtarzalną możliwość osobistego i bezpośredniego ingerowania w przetwarzany surowiec, co odbija się na jakości produkowanych serów. W dalszym ciągu sery wytwarzane są z mleka krowiego niestandaryzowanego (zawartość tłuszczu i białka jest zmienna), niepasteryzowanego (nie jest poddawane wysokotemperaturowej obróbce cieplnej) i pełnego (nie jest odciągana śmietanka).

Zapraszamy Państwa do skosztowania naszych produktów, które dostępne są w licznych Sklepach, Restauracjach i Hotelach na terenie Wrocławia. Istnieje także możliwość zakupu sera bezpośrednio z serowarni mieszczącej się we wsi Ślubów 13 na terenie powiatu Górowskiego.

Zapraszamy na zakupy!

Nasze sery powtają w Ślubowie – małej wsi w powiecie górowskim (województwo dolnośląskie).
Ten rolniczy region, leżący na styku województw dolnośląskiego, wielkopolskiego i lubuskiego, charakteryzuje się brakiem uciążliwego, nieprzyjaznego dla środowiska przemysłu, przez co należy do nielicznych już obszarów czystych ekologicznie.
Pozwala nam to na hodowlę krów i produkcję mleka na najwyższym poziomie, zgodną z najbarziej rygorystycznymi normami.

W naszej ofercie znajdziecie Państwo najwyższej jakości  sery podpuszczkowe długodojrzewające takie jak Gouda, Tylżycki, Maślany, Słoneczny, Szwajcar, sery podpuszczkowe niedojrzewające, ser twarogowy, ser twarożkowy, ser typu Ricotta, sery w zalewie, Mozzarella, ser grillowy, rolady serowe, feta, pasty serowe, jogurty, masło oraz śmietanę.

 

Ślubów 13
56-200 Góra

tel. 604 433 373

kontakt@seryslubowskie.pl

www.seryslubowskie.pl

Sery Ślubowskie

smakidolnegoslaska
114
 Zdjęcia
485
 ludzie
994
 Następujący
Sezon grzybowy już dawno za nami. Jak komuś zabrakło własnych przetworów to może liczyć na @runoland_food.

#szlaksmakids #dolnyśląsk #culinaryheritage #runoland #las #forest #grzyby #naturalfood #foodlovers #tasty #localproduce #family #familybuisness #firmarodzinnaSą soki i chipsy jabłkowe prosto z Maciejowego Sadu. Dziękujemy i zabieramy na ITB w Berlinie :) 🍎🍏❤️💪
#maciejowysad #dolnyśląsk #dolnyslask #szlaksmakids #polska #poland #sokjablkowy #chipsy #jablko #applejuice #delicious #healthyfood #foodlovers #localfood #lutynia #culinaryheritage #lowersilesiaKiełbasa domowa z Masarni Urbanowskich jedzie z nami do Berlina. Wspólnie z @runoland_food @kiszonkisznajderow
Maciejowy Sad
@piernikarniawroclawska
Młyn Usługowy Zenon Feszczuk 
Będziemy promować Smaki Dolnego Śląska!

#szlaksmakids #runoland #kielbasa #dolnyslask #pierniki #kiszonki #przetwory #foodporn #foodlovers #instafoodW niedzielę odwiedzili nas @jacekboniecki oraz @konradlatawiec z @wroclawska.gastropub częstowali genialnym bigosem wrocławskim.
#bigos #gastropub #wrocław #wroclawska #wroclove #mtt #foodporn #foodlovers #foodSą świetni :)!!! 😍🥰❤️💪
#masterchef #szlaksmakids #dolnyslask #wroclove #2019Dziś od rana na stoisku Smaki Dolnego Śląska gościliśmy @kopalniazlota_goldmine która częstowała pysznościami z dodatkiem jadalnego złota!
Polecamy Karczmę w Starej Kuźni :) #zlotystok #szlaksmakids #dolnyśląsk #kopalniazlota #smalec #goldmine #złoto #foodphotography #foodporn #foodie #restaurant #bestchef #chef #instafood #mtt #deliciousPodczas MTT nie zapomnijcie odwiedzić stoisk członków szlaku kulinarnego Smaki Dolnego Śląska. @piernikarniawroclawska @kiszonkisznajderow Pasieka Zuzia Gospoda Kruszyna Wagnerówka wszyscy czekają na was ze swoimi zdrowymi lokalnymi produktami. Do zobaczenia jutro.
#szlaksmakids #dolnyśląsk #dolnyslask #regionalnie #foodphotography #foodporn #delicious #pierniki #miód #honey #gospodakruszyna #kiszonki #sznajder #foodlovers #foodDziało się na targach MTT we Wrocławiu @julkacymbaluk @beachpliz @mateusz_zielonka gotowali dziś z naszych regionalnych produktów. Dziękujemy za świetne emocje i widzimy się również jutro.
#szlaksmakids #masterchef #dolnyslask #mtt #foodlovers #dziekujemy #foodporn #regionalnie #kucharze #chef #gifts #fun #przyjemnosci #wroclaw #wroclove