Stawy Milickie - Kraina niezwykłości

Gospoda 8 Ryb

na szlaku: 021
video

Witaj w Gospodzie 8 Ryb!

Pierwsze skojarzenie ze Stawami Milickimi jest zawsze takie samo: karp! Ryba, którą tak chętnie spożywamy podczas wigilii poza świątecznym sezonem cieszy się mniejszą popularnością. Kto odwiedzi Gospodę w Rudzie Sułowskiej ma szanse spróbować, jak ciekawe i smaczne są dania z tej ryby przez cały rok. 

Nasze Menu udowadnia, że karp milicki, to ryba którą można podawać na nieskończenie wiele sposobów i każdy jest dobry.
Serwujemy też inne gatunki ryb słodkowodnych: jesiotra, suma, amura, tołpygę, lina, okonia – wszystkie warte poznania. Niemniej zdrowe niż te morskie, a na pewno świeże, bo hodowane w Stawach Milickich.

Dla Gości indywidualnych udostępniamy dwie odrębne sale i piękny taras wychodzący na jeden ze stawów.
W bezpośrednim sąsiedztwie Gospody znajduje się łowisko wędkarskie z 50 stanowiskami oraz zewnętrznymi wiatami ulokowanymi na groblach.

Gospoda 8 Ryb stanowi część Centrum Edukacyjno-Turystycznego w Rudzie Sułowskiej, w skład którego wchodzą takżeHotel Naturum, Muzeum Tradycji Rybactwa Stawów Milickich i Doliny Baryczy, Fotosafari i oferta rekreacji i edukacji nad stawami.

Zapraszamy!

Nasza oferta

Nasze Menu opiera się rybach, bo na tym znamy się najlepiej na świecie, ale dla smakoszy mamy też ciekawe dania z innych regionalnych produktów. Aktualne menu zawsze na www.stawymilickie.pl
Hodowla ryb w stawach milickich ma swoją długą historię.
Pierwsze stawy budowali mnisi już w okresie średniowiecza, karpie przyrządzane na różne sposoby stanowiły bowiem ulubioną potrawę w okresie licznych postów. Z upływem wieków doskonalono sposoby hodowli, dzięki czemu z czasem na tych terenach rozwinęła się dobrze zorganizowana gospodarka rybacka i do dziś Stawy Milickie są największym w Europie kompleksem zbiorników hodowlanych.

Ruda Sułowska 20
56-300 Milicz
tel.: (+48) 71/ 75 90 888
tel.: (+48) 534 964 120

rezerwacje@stawymilickie.pl
www.cet.stawymilickie.pl

Gospoda 8 Ryb

}

Godz. otwarcia gospody :
Codziennie 12:00 – 21:00

smakidolnegoslaska
59
 Zdjęcia
190
 ludzie
421
 Następujący
Kurki z jabłkiem po wrocławsku
Autor @grzegorzpomietlo z @art_hotel_wroclaw
Photo: W.Jurewicz
#szlaksmakids #dolnyslask #wroclaw #wrocław #arthotel #chef #foodporn #foodphotography #apple #chanterelles #kurki #jabłka #delicious #instafoodZupa piwna według @grzegorzduda2 z @restauracja_ksiazeca na Zamku Książ w Wałbrzychu.
#photographer :W. JUREWICZ
#szlaksmakids #beersoup #zupa #dolnyslask #polska #foodphotography #foodporn #foodphoto #chef #beer #foodGulasz z dzika z piklowanymi owocami, pierożkami tortellini z nadzieniem z kaczki oraz z chwastami jadalnymi od @akademiakuraszkow
Photo : W. JUREWICZ
#szlaksmakids #dolnyslask #kuraszków #obornikislaskie #polska #dzik #gulasz #tortellini #chef #kaczka #foodporn #foodphoto #food #restaurant #instafood #foodphotographyCukinia faszerowana soczewicą z serem z @villagretapoland.
#photography W. JUREWICZ
#szlaksmakids #dolnyslask #polska #poland #vege #cukinia #foodporn #food #instafood #foodphoto #lokalne #produkty #ecoWłaśnie byliśmy w Łomnickiej Hali Mlecznej u Państwa Sokołowskich! Kupicie tam wszystkie ich produkty. Sklep firmowy czynny od pon do sob w godzinach 10~18. Ul. Karkonoska 114A w Łomnicy.
#szlaksmakids #sklep #łomnica #dolnyslask #seryłomnickie #ser #cheese #goat #cow #milk #culinary #heritage #regionalfood #localproduceGodzina w piecu i takie cudo trafia do sprzedaży!  Naszym zdaniem jeden z najlepszych chlebów na Dolnym Śląsku.
#szlaksmakids #ulijanka #piechowice #dolnyslask #polska #kulinaria #chleb #bezdrożdży #karkonosze #bread #piekarnia #bakery #localproduce #regionalfoodProsto z Piekarni Ulijanka w Piechowicach. Zdrowy i pyszny Chleb Karkonoski przygotowywany przez właściciela Pana Jana.
#szlaksmakids #piechowice #dolnyslask #polska #chleb #piekarnia #bakery #karkonosze #kulinaria #instafood #foodporn #foodKiszonki od Sznajderów!
Kto jeszcze nie jadł koniecznie niech to zrobi. #sznajder #kiszonki #szlaksmakids #dolnyslask #polska #zdrowejedzenie #healthyfood #naturalnie #probiotyki #dolinabaryczy #kiszone #warzywa
 fot. W. JurewiczGęś confit z sosem aroniowym oraz kluseczkami gnocchi. Autorzy: Krzysztof Adamski oraz Łukasz Wisełka z @hotelpolanica  #szlaksmakids #polanicazdroj #dolnyslask #polska #gęś #confit #hotel #restaurant #foodporn #food #instafood