Żeberka w oplocie

Restauracja Uczta w Zamku Czocha

Restauracja Uczta należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Specjalnością lokalu są dania kuchni polskiej, bazujące na dolnośląskich produktach regionalnych i lokalnych. Są wśród nich specjały z dziczyzny oraz runa leśnego, przygotowywane na prawdziwej kuchni węglowej! Dania oferowane turystom gotuje się tradycyjnie z sezonowych ingrediencji.

Składniki na 4 porcje
60-80 dag żeberek
marynata:
włoszczyzna (1-2 marchwie, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pora), 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sól, majeranek, 250 ml wina, 100 ml oleju
dodatkowo:
1 cebula, kapusta włoska

Sposób przygotowania
Przygotować marynatę: włoszczyznę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do warzyw dołożyć przyprawy, wlać wino i olej. Wymieszać. Przygotować nadzienie: z żeberek wyciąć kości, a następnie mięso pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać marynatę, wymieszać i odstawić.
Kapustę włoską umyć, oddzielić liście, a następnie sparzyć i osuszyć. Mięso zawinąć w liście kapuściane jak gołąbki.
Ułożyć w natłuszczonym rondlu, przykryć liśćmi kapusty i upiec.