Sałatka Grety

Villa Greta

W 2010 roku Villa Greta została uznana za najlepsze gospodarstwo agroturystyczne na Dolnym Śląsku.
Potwierdzeniem jakości restauracji jest fakt, że została ona dwukrotnie wyróżniona w prestiżowym Żółtym Przewodniku
Gault&Millau. Nie trzeba chyba dodawać, że dania zmieniają się w karcie menu wraz z porami roku. Sałatka Grety pojawia się w maju, a znika w październiku, wraz z ostatnimi malinami.  Warto przyjechać tu właśnie w tym okresie.

Składniki na 1 porcję
cukinia
sałaty z ogrodu
owoce sezonowe
15 dag polędwicy wołowej od hodowców z powiatu jaworskiego
marynata: przetarte ziarna jałowca, gorczycy białej, liście lubczyku, oregano, sól, pieprz młotkowany
vinaigrette owocowy: ocet z kwiatów czarnego bzu z firmy Owoce Lutyni z Trzebnicy, garść porzeczek lub innych sezonowych owoców (maliny, truskawki), sól, miód

Dodatkowo:
– śmietana do podania
– świeże zioła

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Dodajemy umyte i poszatkowane liście sałaty i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Przekładamy ją do garnka z zupą, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.