Pierogi z karpiem

Jolanta Bogatsu

Przepis w sam raz na święta bożonarodzeniowe. Takie pierogi z karpiem przypadną do gustu wielu uczestnikom kolacji wigilijnej.

Składniki na 4 porcje
ciasto:
1 kg mąki pszennej, 3 jajka, sól, 500 ml wody, 25 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
nadzienie:
40 dag filetów z karpia z Doliny Baryczy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
dodatkowo:
podsmażona cebula

Sposób przygotowania
Przygotować ciasto:
mąkę wsypać do miski. Dodać jajka, sól i olej.
Rozetrzeć składniki. Powoli wlewać ciepłą wodę. Mieszać ciasto, żeby składniki dobrze się połączyły.
Przygotować nadzienie:
rybę wypatroszyć, umyć, sparzyć w piekarniku. Następnie obrać z kręgosłupa, podsmażyć i zmielić. Natkę pietruszki posiekać, dołożyć do ryby, wymieszać. Farsz doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotować pierogi:
ciasto zagnieść i rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Wykrawać krążki ciasta foremką lub szklanką, nakładać farsz, dokładnie sklejać brzegi. Wkładać pierogi partiami do gotującej się, osolonej wody. Po wypłynięciu gotować przez kolejne 3 minuty. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną cebulą.