Pierś z gęsi na sposób hamburski z ziemniakami księżniczki

Art Hotel we Wrocławiu

Grzegorz Pomietło, wzorując się na zachowanych przedwojennych przepisach kulinarnych i kartach dań, opracował wiele innych receptur na smakowite specjały. Stale poszerza swoją wiedzę w tym zakresie.

Składniki na 4 porcje
1 podwójna pierś z gęsi
20 dag masła
marynata: 100 ml półwytrawnego wina, 1-2 liście laurowe
duszone jabłka: 2 jabłka, 10 dag masła, rodzynki, 50 ml rumu, 1 cytryna, grzanki
jarmuż po hambursku: cebula, smalec, jarmuż, białe wino, bulion na wędzonce, migdały
ziemniaki księżniczki: 50 dag ziemniaków, śmietana kremówka, 1 jajko
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, cukier, cynamon

Sposób przygotowania
Przygotować mięso: pierś z gęsi marynować 10-15 godzin w winie z liśćmi laurowymi. Mięso wyjąć z marynaty,
osuszyć i oprószyć solą. Obsmażyć na rozgrzanym maśle z dwóch stron, a następnie dusić do miękkości.
Przygotować duszone jabłka: jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w grubą
kostkę. Masło rozpuścić w rondlu, obsmażyć jabłka, a następnie dodać rodzynki, rum, sok wyciśnięty z cytryny
oraz cukier. Rondel przykryć i całość dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dołożyć drobno
pokruszone grzanki, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cynamonem.
Przygotować jarmuż po hambursku: cebulę obrać, pokroić i zeszklić w rondlu na rozgrzanym smalcu. Dodać
pokrojony jarmuż, bulion na wędzonce oraz białe wino. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Rondel przykryć i całość dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pokrojone migdały.
Przygotować ziemniaki księżniczki: ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, a następnie zmielić
w maszynce. Dodać jajko i śmietanę oraz startą gałkę muszkatołową. Wymieszać. Zapiekać 15 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 C.
Przygotowane komponenty ułożyć dekoracyjnie na talerzu.