Zupa z raków

Art Hotel we Wrocławiu

Klasyka kuchni wrocławskiej w wykonaniu Szefa Kuchni Art Hotelu Grzegorza Pomietło.

Składniki na 4 porcje
l 600 ml bulionu ugotowanego na wędzonce
l 1 rak
l 3 dag szyjek rakowych
l 4 żółtka
l 1 cytryna
l masło rakowe
l 2 bułki kajzerki
l 20 dag masła
l bułka tarta
l przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa
l do dekoracji: świeże zioła

Sposób przygotowania:
Raka gotować w bulionie około 10 minut, a następnie wyjąć mięso z szyjek i szczypiec. Kilka skorupek utłuc, usmażyć je na maśle i wygotować w zachowanym wywarze. Następnie wywar przecedzić przez sito. Dodać tartą bułkę i chwilę gotować.
Zupę zagęścić żółtkami, przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. Do zupy dołożyć mięso z raków. Podawać z grzankami przygotowanymi z bułek kajzerek, pokrojonych w kostkę i zrumienionych na maśle. Udekorować świeżymi ziołami.