Zupa Rybna

Raj Pstrąga

Menu zmienia się tu wraz z sezonem, pogodą, a nawet nastrojem kucharzy. Jednak zawsze zjemy tu pstrąga smażonego, grillowanego lub wędzonego oraz przepyszną zupę rybną.

Składniki na 6 porcji :
8 surowych pstrągów z Raju Pstrąga
po 6 dorodnych marchewek oraz pietruszek
12 cebul
3 selery
½ główki kapusty
cała główka czosnku
oliwa z oliwek
6 dorodnych pomidorów (lub 3 puszki pomidorów poza sezonem)
szklanka białego wina z dolnośląskiej winnicy
przyprawy: kilka liści laurowych, ziele angielskie, dużo świeżego lubczyku,
2 kiście natki pietruszki, ostra papryka, oregano, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Dodajemy umyte i poszatkowane liście sałaty i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Przekładamy ją do garnka z zupą, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.