Zupa piwna

Restauracja Książęca w Zamku Książ w Wałbrzychu

Szef kuchni inspiracji poszukuje m.in. w recepturach pozostawionych przez nadwornego kucharza księżnej Daisy Louisa Hardouina. Dworski charakter mają takie specjały, jak bardzo popularna w dawnej kuchni dolnośląskiej zupa piwna.

Składniki na 4 porcje :
6 cienkich plastrów boczku wędzonego
2 filety z piersi kurczaka
15 dag sera Emmentaler
80 g masła
200 ml piwa Złoty Pociąg
1 l bulionu
100 ml śmietany 30%
przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz Cayenne, słodka papryka mielona, sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Boczek pokroić w cienkie paski i podsmażyć w garnku na chrupiąco. Następnie boczek wyjąć z garnka,
pozostawiając wytopiony tłuszcz. Czosnek pokroić w plasterki, włożyć do garnka i podsmażyć. Zarumieniony czosnek dołożyć do podsmażonego boczku wędzonego. Filety z piersi kurczaka oczyścić i pokroić w drobne kawałki, a następnie włożyć do garnka, w którym smażył się boczek wędzony. Całość smażyć, cały czas mieszając.
Dodać boczek wędzony i czosnek. Dołożyć masło, pieprz Cayenne i słodką paprykę mieloną.
Wlać piwo Złoty Pociąg, bulion i śmietanę. Zupę wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Ser zetrzeć i dołożyć do zupy. Gotować około 10-15 minut. Zupę przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.