Szlachecka zupa grzybowa

Restauracja Uczta w Zamku Czocha

Restauracja Uczta należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska. Specjalnością lokalu są dania kuchni polskiej, bazujące na dolnośląskich produktach regionalnych i lokalnych. Są wśród nich specjały z dziczyzny oraz runa leśnego, przygotowywane na prawdziwej kuchni węglowej! Dania oferowane turystom gotuje się tradycyjnie z sezonowych ingrediencji.
Można zjeść na przykład szlachecką zupę grzybową.

Składniki na 4 porcje :
wywar: kurczak z wolnego wybiegu, włoszczyzna (2 marchwie,
2 korzenie pietruszki, kawałek selera, kawałek pora), 1 cebula
25 dag świeżych borowików
1 cebula
olej
przyprawy: 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, liście lubczyku, sól, majeranek

dodatkowo: 10 dag śmietany, ½ pęczka natki pietruszki, makaron

 

Sposób przygotowania :
Przygotować wywar: kurczaka oczyścić i umyć, następnie zalać wodą i gotować na małym ogniu. Dołożyć obrane i opłukane warzywa, przypieczoną nad ogniem cebulę oraz liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Ugotowany wywar przecedzić przez sito. Przygotować grzyby: borowiki oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę. Następnie grzyby podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dołożyć cebulę pokrojoną w piórka. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem.
Usmażone grzyby dołożyć do wywaru. Ewentualnie doprawić do smaku. Zupę zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.