Porzeczkowiec

Restauracja i Dom Pielgrzyma w Wambierzycach

Na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska znajdziemy również restaurację znajdującą się w Domu Pielgrzyma w Wambierzycach. Powstała z myślą nie tylko o pobożnych wędrowcach, ale także o wszystkich turystach, podróżujących po ziemi radkowskiej. Bazylika, klasztor, kompleks kaplic kalwaryjskich oraz ruchoma szopka w Wambierzycach są bowiem obiektami zabytkowymi, unikatowymi w skali europejskiej, przyciągającymi z kraju i zagranicy tysiące turystów.

Składniki na 1 blaszkę ciasta :
ciemny biszkopt: ¾ szklanki oleju rzepakowego, ½ szklanki wody, 1 szklanka cukru,
5 płaskich łyżek kakao
po wystudzeniu: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie, ½ szklanki drobnego cukru do wypieków,
1½ szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem z serka kremowego: 20 dag masła, 50 dag serka kremowego, 5 łyżek cukru pudru
krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru,
4 pełne łyżki serka mascarpone
dodatkowo: 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
1½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)

Sposób przygotowania :
Przygotować ciemny biszkopt: wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Gotować, do rozpuszczenia się
cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić. Po wystudzeniu: składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać i odłożyć. Białka umieścić w misie miksera.
Ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej
pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Dodać przesiane
suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno formy wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków
niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45 minut lub do tzw. suchego
patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Przygotować krem z serka kremowego: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując. Przygotować krem śmietankowy: śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod koniec dodając cukier puder. Przygotować porzeczkowiec: na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Blat posmarować połową dżemu z czarnych porzeczek. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.