Flaki wołowo-wieprzowe

Restauracja i Dom Pielgrzyma w Wambierzycach

Wielką popularnością wśród gości restauracji w Domu Pielgrzyma w Wambierzycach cieszą się staropolskie flaczki.

Składniki na 6 – 8 porcji :
ok. 2 l zimnej wody
1 warkocz ze schabu
60 dag kości wieprzowych
1 kg flaków wołowych (oczyszczonych,
ugotowanych i pokrojonych w paski)
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
1/3 średniej wielkości selera
przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,
do smaku: sól, pieprz czarny, imbir mielony (może być świeży),
gałka muszkatołowa, mielona papryka słodka,
mielona papryka ostra, przyprawa do flaków
dodatkowo: 2 łyżki smalcu, 1 kopiasta łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania
Do garnka wlać wodę, dodać warkocz ze schabu i kości wieprzowe, zagotować. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce do warzyw. Zmniejszyć ogień, dodać sól i gotować do miękkości. Następnie warkocz i kości wyjąć łyżką cedzakową, dodać starte warzywa oraz przyprawy. Gotować około 15 minut. Dodać pokrojone flaki oraz pokrojone mięso ze schabu, przyprawę do flaków i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. Na patelni roztopić smalec, dodać mąkę pszenną, mieszając, smażyć do zrumienienia, a następnie dołożyć do garnka i zagotować. Od momentu zagotowania potrawę przytrzymać na ogniu jeszcze 2 minuty.
Flaki podawać na gorąco z pieczywem.