Deser z rokitnika

Hotel HP Park Plaza we Wrocławiu

Pobyt w tej wrocławskiej restauracji umilą nam wyśmienite w smaku i przepięknie podane desery, np. deser z rokitnika czyli owocu
będącego prawdziwą skarbnicą witaminy C.  Dla szefa kuchni Zbigniewa Koźlika niezwykle ważne są bowiem walory zdrowotne dań serwowanych gościom restauracji.

Składniki na 4 porcje :
mus z rokitnika: 8 g żelatyny, 30 g pasty z rokitnika, 3 żółtka, 20 dag cukru
pudru, 50 ml mleka, 200 ml śmietany 36% z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej
w Międzyborzu
żel z bazylii: 10 g żelatyny, bazylia, 5 dag cukru
mus czekoladowy: 150 ml czekolady, 200 ml śmietany 36% z OSM w Międzyborzu
dodatkowo: biszkopt nasączony ginem

Sposób przygotowania :
Przygotować mus z rokitnika: żelatynę namoczyć w wodzie. Następnie dołożyć pastę z rokitnika.
Żółtka ubić z cukrem pudrem, dodać gorące mleko. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną, wymieszaną z pastą z rokitnika.
Na koniec dołożyć ubitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszać. Przygotować żel z bazylii: żelatynę namoczyć w wodzie.
Bazylię blanszować z cukrem, przetrzeć przez sitko. Następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Przygotować mus czekoladowy: rozpuszczoną czekoladę dołożyć do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Na spód ułożyć biszkopt nasączony ginem.
Następnie wyłożyć część musu z rokitnika, żel z bazylii i mus czekoladowy. Na na wierzch wyłożyć pozostały mus z rokitnika i całość schłodzić. Po schłodzeniu udekorować.