Chłodnik litewski

Hotel Bukowy Park Medical Spa w Polanicy Zdroju
Wyraźnie dolnośląski charakter mają tu takie dania, jak wątróbka na jabłkach glazurowanych z sosem z aronii czy pierogi z pstrągiem kłodzkim i serem ślubowskim. Ukłonem w stronę kuchni kresowej jest chłodnik litewski.

Składniki na 4 porcje :
1 pęczek botwiny
2 buraki
20 dag śmietany
2 świeże ogórki
3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
kilka gałązek pietruszki
rzodkiewki
kefir lub maślanka
przyprawy: sól, biały pieprz

Sposób przygotowania :
Botwinę oczyścić, starannie opłukać, liście i łodygi drobno pokroić. Buraki umyć i obrać. Bulwy zalać gorącą wodą, ugotować do miękkości. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście i łodygi buraczane. Buraczki odsączyć, pokroić w cienkie paseczki, włożyć z powrotem do wywaru i ostudzić. Pietruszkę, koperek i szczypiorek opłukać, otrzepać z wody i drobno posiekać.
Ogórki umyć, obrać i pokroić. Jajka ugotowane na twardo podzielić na ćwiartki. Rzodkiewki opłukać i pokroić.
Do wywaru z buraków dodać maślankę lub kefir, pokrojone ogórki, jajka, rzodkiewki i zieleninę.
Śmietanę rozprowadzić małą ilością zupy i wlać do garnka. Chłodnik przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.