Cappuccino dyniowe z pianką z rokitnika, cynamonem, czarnuszką i skórką pomarańczy

Karczma Młyńska i Barka Tumska we Wrocławiu

Niezwykle utalentowany szef kuchni, Mariusz Kucharczak, ma na swoim koncie wiele nagród, m.in. tytuł „Szefa kuchni tradycyjnej” oraz prestiżowe wyróżnienie dwoma czapkami w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska na rok 2018. Świadczy to o jego profesjonalizmie i pomysłowości. Pan Mariusz w kuchni lubi wyzwania, kreowanie niebanalnych dań, to przynosi mu największą satysfakcję. Ingrediencje zestawia w nowych zaskakujących połączeniach. Przygotowuje spójne kompozycje, w których kluczowy produkt doskonale współgra z dodatkami i tworzy niepowtarzalną całość. Najlepszym przykładem takiego podejścia do gotowania są autorskie specjały cappuccino dyniowe z pianką z rokitnika, cynamonem, czarnuszką i skórką pomarańczy.

Składniki na 4 porcje :
1½ kg dyni, 20 dag selera, 20 dag marchwi, 20 dag cebuli, 1 l mleka, 10 dag masła
przyprawy: sól, pieprz, cukier
pianka z rokitnika: ½ l mleka, 70 g pasty z rokitnika, 5 g xantany
dodatkowo: czarnuszka, mielony cynamon, zesty pomarańczy (zesty to skórki owoców cytrusowych)

Sposób przygotowania :
Przygotować krem dyniowy: dynię obrać, miąższ pokroić w grubą kostkę. Seler, marchew i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Przygotowane składniki podsmażyć na maśle. Następnie zalać warzywa mlekiem i wodą, ugotować.
Całość doprawić solą, cukrem i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.
Przygotować piankę z rokitnika: mleko dokładnie wymieszać z pastą z rokitnika i xantaną. Całość wlać do syfonu nabić nabój.
Sposób podania: krem dyniowy wlać do 2/3 wysokości filiżanki. Pozostałą część filiżanki wypełnić pianką z syfonu. Piankę
z rokitnika posypać czarnuszką, mielonym cynamonem i zestami pomarańczy.