Beza Pavlova

Restauracja Książęca w Zamku Książ

Szef kuchni Grzegorz Duda inspiracji poszukuje m.in. w recepturach pozostawionych przez nadwornego kucharza księżnej Daisy Louisa Hardouina. Dworski charakter mają takie desery,jak beza Pavlova.

Składniki na 4 porcje :
Ciasto:
4 białka
25 dag drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
Krem:
12½ dag serka Mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
13 dag śmietany 34%
25 ml Amaretto
22 dag świeżych owoców

Sposób przygotowania :
Przygotować ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Zbić na kleistą masę. Masę bezową wyłożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 100°C około 3 godzin. Przygotować krem: utrzeć ser Mascarpone, a następnie dołożyć do niego cukier waniliowy, śmietankę 34% oraz alkohol. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczone
spody bezowe. Udekorować bezę dowolnymi świeżymi owocami.