Barszcz czerwony z uszkami

Gospoda Kruszyna

Na podstawie starych, sprawdzonych przepisów przygotowuje się tu bałkańskie specjały, jak pita z serem czy cevapcice.
W menu znajdziemy także klasyczne danie kuchni kresowej – barszcz czerwony z uszkami grzybowymi.

Składniki na 10 porcji : 
barszcz: 1 kg porcji rosołowej, 3 kg czerwonych buraków, 1 por, 40 dag marchwi, kawałek selera, borowiki
przyprawy: 4 ząbki czosnku, pieprz, cukier, 2 łyżki octu,
zioła, papryka ostra melona, majeranek, 5 ziarenek ziela
angielskiego, 4 liście laurowe
ciasto na uszka: 50 dag mąki pszennej, 1 jajko, woda, sól
nadzienie: 8 dag suszonych borowików, 20 dag cebuli, tłuszcz do smażenia, sól

Sposób przygotowania :
Przygotować ciasto na uszka: z podanych składników zagnieść ciasto. Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą i odstawić. Następnie ugotować, ostudzić i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Borowiki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto rozwałkować, pokroić w małe kwadraty. Nakładać farsz, składać po przekątnej na trójkąt. Dobrze zlepić i połączyć przeciwległe rogi, tworząc uszko. Gotować w osolonym wrzątku. Ugotować barszcz czerwony: buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić octem i odstawić. Z porcji rosołowej i obranych warzyw ugotować bulion. Dołożyć buraki, borowiki i przyprawy.
Gotować do miękkości. Gdy barszcz nabierze intensywnej barwy, przecedzić go, a następnie podgrzać.
Barszcz podawać z ugotowanymi wcześniej uszkami.