Śląskie niebo z Bystrzycy Kłodzkiej

Karina Fuglińska

Składniki na 4 porcje:
50 dag wędzonego mięsa wieprzowego,
50 dag mieszanych owoców suszonych,
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, ewentualnie skórka z cytryny.
Przyprawy: 1 laska cynamonu, szczypta cukru, sok z cytryny.
Dodatkowo: kluski gotowane na parze.

Sposób przygotowania:
Wędzone mięso wieprzowe gotować około 1 godziny. Owoce suszone zalać zimną wodą, odstawić na noc. Na drugi dzień dodać laskę cynamonu i ugotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dołożyć do owoców i zagotować. Przyprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Do suszu owocowego przed gotowaniem można dodać skórkę z cytryny.
Mięso podawać z suszonymi owocami, sosem oraz kluskami drożdżowymi gotowanymi na parze.