Sezonowe owoce w musie malinowym z ciastem kataifi, lodami z kwaśnej śmietany i limonki

Pałac Staniszów, Piotr Motała

Składniki na 1 porcję :
owoce: po 50 g malin, jeżyn, porzeczek i borówek
lody: 200 ml kwaśnej śmietany, 80 g cukru,
limonki (skórka i sok), 4 łyżki mleka w proszku
ciasto: 100 g ciasta kataifi, 20 g migdałów, 10 g masła, 10 g cukru
mus: 20 dag malin, 50 g cukru

Dodatkowo:
– śmietana do podania
– świeże zioła

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Dodajemy umyte i poszatkowane liście sałaty i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Przekładamy ją do garnka z zupą, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.