Zupa z dyni

Zamek Kliczków

Wyśmienita zupa z dyni, idealne danie na jesienny obiad. Spróbujcie sami !

Składniki na 4 porcje:
– 800 g dyni (500 g po obraniu)
– 250 g ziemniaków
– 25 g masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka kurkumy w proszku
– 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
– 1 i 1/2 szklanki bulionu
– 1 szklanka mleka

Dodatkowo:
– śmietana do podania
– świeże zioła

Sposób przyrządzenia:

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka.