Schab Tumski

Karczma Młyńska

Tym razem prezentujemy wyśmienity schab przygotowany przez Szefa Kuchni Karczmy Młyńskiej w Hotelu Tumskim we Wrocławiu.

Składniki na 1 porcję :
1. Schab 0,16 kg
2. Boczek  0,08 kg ( 2 cienkie długie plastry)
3. Cebula 0,07 kg
4. Ser żółty 0,05 kg
5. Olej 0,05 l
6. Sól , pieprz , tymianek
7. Kapusta kiszona 0,1 kg
8. Masło 0,07 kg
9. Cebula 0,05 kg
10. Tymianek , kminek ,sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
11. Łyżka mąki
12. Ziemniaki 0,2 kg
13. Sól , pieprz rozmaryn, papryka słodka

Sposób przyrządzenia:

Oczyszczony schab, rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie cebulę kładziemy na usmażonym schabie, przykrywamy plastrem sera i boczku. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni około 10 minut.
Kapustę płuczemy, kroimy, dusimy w małej ilości wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, kminkiem, liściem laurowym,
zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy mąkę. Całość dodajemy do kapusty. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Wystudzone ziemniaki obieramy, obsmażamy, dodajemy sól, pieprz, paprykę i rozmaryn.