Pierogi z pstrągiem kłodzkim i sosem z sera Ślubowskiego

Hotel Bukowy Park **** Medical Spa

Tym razem pierogi konkursowe dostępne w Hotelu Bukowy Park Medical Spa w Polanicy Zdrój, danie to zajęło
II miejsce w Pojedynku Mistrzów Festiwalu Smaków Liczyrzepy w Karpaczu w dniu 2 lipca 2017r.

Składniki na 10 porcji :
– pstrąg kłodzki 1 kg.
– mąka pszenna 0,8 kg
– mleko 0,4 l.
– oliwa 0,15 l.
– twaróg sudecki 0,6 kg.
– cebula 0,2 kg.
– śmietanka słodka 0,5 l.
– ser Ślubowski z bazylią 0,5 kg.
– szpinak 0,1 kg,
– masło 0,1 kg,
– wino białe 0,1 l.
– sól
– pieprz

Sposób przyrządzenia:

Młody szpinak blendujemy z mlekiem i cedzimy przez sito. Z powstałego płynu, mąki i oliwy przygotowujemy ciasto na pierogi. Pstrąga filetujemy, kroimy w paski, podsmażamy na klarowanym maśle dodając cebulkę, doprawiamy. Rybę łączymy z pokruszonym twarogiem. Lepimy pierożki. Na maśle szklimy cebulkę, podlewamy winem, śmietanką, dodajemy ser Ślubowski, doprawiamy do smaku. Gotowe pierożki gotujemy i podajemy z sosem z sera.