Zupa z zielonej sałaty

Dzisiaj nietypowa, intensywnie zielona zupa, która zadowoli fanów sałaty. Powstała na podstawie przepisu z książeczki „Smaki i smaczki kuchni Ślężańskiej” Stowarzyszenia Gmin Ślężańskich. Zupę z zielonej sałaty możecie zobaczyć również w 12. numerze dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ, w dziale z przepisami kuchni dolnośląskiej i przesiedleńczej.

Składniki na 4 porcje:
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 1/2 selera
– 1 por
– 1 l wody
– 1 główka sałaty
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1–2 łyżeczki cukru
– sól, pieprz ziołowy

Dodatkowo:
– śmietana do podania
– świeże zioła

Sposób przyrządzenia:

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Dodajemy umyte i poszatkowane liście sałaty i gotujemy jeszcze 5 minut. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Przekładamy ją do garnka z zupą, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną i świeżymi ziołami.